Diagnose
Svangerskap og hjertesykdom
Er du hjertesyk eller hjerteoperert, og ønsker å bli gravid, er det lurt å planlegge i forkant, og bli undersøkt av en hjertespesialist.
Når graviditet er en belastning for hjertet
Henvisning og vurdering
Det finnes spesialister som kan gjøre en vurdering på de fleste regionssykehus. Mange blir også henvist direkte til den nasjonale behandlingstjenesten for hjertesyke gravide på OUS, Rikshospitalet.
Utredning
Risikovurdering
På bakgrunn av undersøkelser og ultralyd av hjertet, vurderes risiko for mor og barn, og optimalt tidspunkt for et svangerskap. Det er også viktig å avklare om det er nødvendig med medikamentbytte eller behov for behandling av hjertesykdommen før et eventuelt svangerskap.
Ved lav risiko, kan du som oftest føde på lokalsykehus med oppfølging av hjertespesialist. Ved moderat risiko trenger du tettere oppfølging av team med spesialister og fødeleger med erfaring innen feltet. Dersom slik kompetanse finnes på ditt nærmeste sykehus, kan du bli fulgt opp og føde der. Dersom nødvendig kompetanse ikke finnes, bør du henvises til den nasjonale behandlingstjenesten ved Rikshospitalet.
En sjelden gang vil de med alvorlig hjertesykdom frarådes å bli gravide. Da vil du få råd om prevensjon.
Arvelig hjertesykdom
Hos de med kjent arvelig hjertesykdom, kan det være opp til 50 % risiko ved hvert svangerskap, for at barnet arver den samme sykdommen. Når det er viktig å vite om barnet har arvet tilstanden helt fra fødsel, anbefaler vi at det nyfødte barn gentestes ved bruk av navlestrengsblod.
Hos enkelte pasienter med alvorlig arvelig hjertesykdom der det er stor fare for at barnet arver tilstanden, kan prøverørsbefruktning (IVF) med preimplantasjonsgenetisk diagnostikk (PGD) være en behandlingsmulighet. Det innebærer at det befruktede egget gentestes før det settes inn i livmoren. En forutsetning for denne type behandling, er at en av foreldrene er bærere av en kjent mutasjon (genfeil), og at den som skal bære barnet/paret er egnet for prøverørsbefruktning.
Bruk av IVF med PGD og fosterdiagnostikk er regulert i bioteknologiloven, og er frivillig. Hvis du får tilbud om fosterdiagnostikk, skal du også få grundig informasjon og veiledning om undersøkelsene og hvilke svar de kan gi.
Medisinbruk
Har du en hjertesykdom og ønsker å bli gravid, er det viktig å planlegge. Legen din vil vurdere hvilken risiko et svangerskap vil utgjøre for deg og barnet ditt. Gå gjennom hvilke medisiner du bruker og bytt eventuelt til alternativer som passer for deg i forbindelse med graviditeten. Det er viktig å ikke slutte med medisiner uten å ha avklart med legen din. Bruk av legemidler kan være helt nødvendig for helsen til både deg og det ufødte barnet.
Fordeler med medisinsk behandling må veies opp mot eventuell risiko for barnet. Husk at anbefalinger du får fra din behandlende lege kan avvike fra den informasjonen du finner på pakningsvedlegget til din medisin.
Noen medisiner kan påvirke fosterveksten hos fosteret. Står du på slike medikamenter, lages en oppfølgingsplan hvor man ved hjelp av ultralyd følger med og ser at barnet i magen vokser som det skal.
Folsyre
Tilskudd av folsyre i første del av svangerskapet kan beskytte mot misdannelser hos barnet. Forekomsten av leppe/ganespalte og skader på ryggmargen reduseres med cirka 50 prosent.
Jern
Gravide med lite jern, bør få jerntilskudd.
Trygg mammamedisin
Trygg mammamedisin er en gratis, offentlig tjeneste der leger og farmasøyter svarer på spørsmål om bruk av alle typer medisiner ved graviditet og amming.Du kan ringe dem på 22 92 11 00 eller sende inn spørsmålet ditt via nettsiden tryggmammamedisin.no
Behandling
Oppfølging ved den nasjonale behandlingstjenesten
Fødsel
Oppfølging
Amming
Etter svangerskapet
Kontakt
Sykehuset Østfold Kalnes
Hjertemedisin poliklinikk Kalnes
Oppmøtested
Når du kommer til en planlagt time, skal du registrere deg i en selvinnsjekkautomat. Automatene finner du i vestibylen.
Når du har fått beskjed om hvilke ventesone du skal til, skal du gå dit og vente der til du blir hentet.
Poliklinikkområde 6, 1. etasje (Følg lilla farge).
Sykehuset Østfold Kalnes
Kalnesveien 300
1714 Grålum