Behandling
Hoftebruddsoperasjon
Hoftebrudd/lårhalsbrudd blir behandlet med operasjon. Hensikten med operasjonen er å stabilisere bruddet slik at bruddet kan gro godt og at du kan komme deg opp og belaste beinet med en gang.
Før
Når du kommer til sykehuset får du snakke med sykepleier og lege. Det er viktig at du tar opp ting som er viktige for deg i forbindelse med operasjonen, sykehusoppholdet eller tiden etterpå slik at vi får vi nødvendige opplysninger om helsetilstanden din og kan planlegge behandlingen bedre.
Du får informasjon om hvilket type brudd du har og hvilken operasjonsmetode vi anbefaler.
Faste
Det er et mål å operere hoftebrudd så raskt som mulig. Så snart tidspunktet er avklart, får du beskjed. Du må faste før operasjonen, det vil si ikke spise, snuse, røyke, tygge tyggegummi eller spise pastiller. Du kan drikke klar væske inntil 2 timer før operasjonen. Personalet orienterer nærmere om når du skal begynne å faste.
Smertelindring og bedøvelse
En anestesilege vurderer din fysiske form, eventuelle andre sykdommer og går gjennom hvilke medisiner du vanligvis tar. Dette gjør vi for å finne riktig bedøvelse. Det er viktig at du forteller oss om smertene dine slik at du kan få best mulig smertelindring. Vanligvis får du før operasjonen bedøvelse i lysken på den siden bruddet er. Bedøvelsen gjør at du får mindre vondt og lettere kan bevege deg.
Andre forberedelser
Under
På operasjonsavdelingen blir du tatt i mot av en operasjonssykepleier og en anestesisykepleier. De kjører deg inn på operasjonsstua og vil hele tiden fortelle deg hva som skal foregå. Anestesilegen kommer og gir deg bedøvelse. Dette skjer vanligvis mens du fremdeles ligger i senga. Den vanligste bedøvelsen ved hoftebrudd er ryggbedøvelse. Når du har fått ryggbedøvelse, vil du i utgangspunktet være våken under operasjonen, men du vil kunne få medisin som gjør at du slapper godt av. I noen tilfeller kan ryggbedøvelse ikke benyttes. I de tilfellene kan det være aktuelt å gi narkose.
Bruddet opereres enten med skuer, nagle, halvprotese eller totalprotese.
Umiddelbart etter operasjonen blir du kjørt til overvåkningsavdelingen, før du kommer tilbake til sengeposten hvor du skal være.
Etter
Etter operasjonen ligger du på overvåkningsavdelingen, før du kommer til sengeposten der du skal være etter operasjonen.
Mens du ligger på sengeposten tar vi regelmessig blodprøver av deg, blant annet for å følge med på blodprosenten din. Du får blodfortynnende medisin for å redusere risikoen for blodpropp. Vi fjerner også blærekateteret som ble lagt inn før operasjonen.
Det er vanlig å oppleve en del smerte i området du er operert i. Hvor vondt det er varierer fra person til person, og hvilket inngrep du har vært gjennom. Smerter skal ikke hindre deg i å være i aktivitet og opptrening. Det er derfor viktig at du gir oss beskjed hvis du begynner å få vondt.
Vær oppmerksom
Kontakt
Sykehuset Østfold Kalnes
Ortopedi - Døgnområde 6
Oppmøtested
Døgnområde 6, 3. etasje (følg grønn farge).Sykehuset Østfold Kalnes
Kalnesveien 300
1714 Grålum