Diagnose
Otosklerose - skade på bein i hørselsapparatet
Otosklerose fører til nedsatt hørsel som følge av nydannelse av beinvev ved stigbøylen og av og til også i sneglehuset. Stigbøylen som overfører lydbølgene til det indre øret beveger seg tregere og dermed svekkes hørselen.
En ordinær undersøkelse hos lege vil ikke vise synlige forandringer i øret. Test med stemmegaffel vil imidlertid kunne avsløre om ledningen av lyd til det indre øret er svekket. Ved mistanke om otosklerose, vil du bli henvist til en øre-nese-hals spesialist. Her blir det tatt hørselstester og øregangen blir sjekket med mikroskop.
Henvisning og vurdering
Du blir henvist til utredning og behandling hos øre-nese-hals-lege av din fastlege.
Utredning
Etter øreundersøkelse og forskjellige hørselstester kan en øre-nese-hals-lege med stor sannsynlighet stille diagnose og dere kan sammen bli enige om hvilken behandling som er best for deg. Det finnes to alternativer: Tilpasning av høreapparat eller operasjon.
Et høreapparat kan være til god hjelp dersom hørselstapet ikke er stort. Det endrer ikke sykdomsbildet, men forbedrer lydoverføring og kan gi en tilnærmet normal hørsel. Et høreapparat bør som oftest utprøves før kirurgi, og dersom dette er til nytte er det ikke aktuelt med kirurgi.
Operasjon
I forkant av inngrepet må det avklares om du har andre sykdommer eller om du bruker medisiner som kan ha betydning for operasjonen eller narkosen. Dersom du bruker blodfortynnende medisiner må det avklares med din fastlege om du kan slutte med disse før operasjonen.
Du blir innkalt til en forundersøkelse før operasjonen. Her møter du en lege som undersøker deg, informerer deg om operasjonen og om mulige komplikasjoner samt forholdsregler før og etter operasjonen.
Du må ikke spise fast føde eller drikke melkeprodukter etter kl. 24:00 kvelden før operasjonen.
Inntil 2 timer før frammøtetidspunkt kan du:
- drikke klare væsker, f.eks. vann, saft, kaffe (uten melk) og te
- røyke, bruke snus, spise drops eller tyggegummi
Deretter må ingenting inntas!
Dersom du bruker faste medisiner skal disse ikke tas om morgenen operasjonsdagen, men medbringes til sykehuset sammen med en oppdatert liste over medisinene du bruker. Anestesilege ordinerer hvilke av dine faste medisiner du kan ta før operasjonen. Du kan imidlertid bruke eventuell inhalasjonsmedisin som vanlig og ta denne med til sykehuset.
Ringer, klokke, smykker, piercing, kontaktlinser, neglelakk og sminke må fjernes før du kjøres til operasjonsavdelingen. Briller, høreapparat og tannproteser kan beholdes på. Disse blir lagt til side før narkosestart.
Dusj med hårvask hjemme på operasjonsdagen, eventuelt kvelden før.
Behandling
Operasjonen foregår i narkose og varer mellom 45 - 60 minutter. Man opererer gjennom øregangsåpningen eller med ett lite snitt i øvre del av øregangen. Ved hjelp av mikroskop eller endoskop løftes trommehinnen opp for å få tilgang til mellomøret. Foreligger en otosklerose fjernes deler av stigbøylen og erstattes med en protese.
Det finnes forskjellige typer proteser. Som regel består disse av teflon/platina, titan eller ett annet materiale som mellomøret tåler godt. De er i størrelsesorden 0,6 x 4,5mm. Ingen av protesene er til hinder for å gjennomgå en MR-undersøkelse.
Etter protesen er operert nin, legges trommehinnen tilbake og det blir plassert en tampong i øregangen som kan fjernes etter 1-3 uker.
Oppfølging
Det viktig at du tar det med ro de første dagene etter operasjonen, med gradvis økning av aktivitet. Etter 4 uker kan du ha gymnastikk på skolen og gjenoppta eventuell trening.
Forholdsregler for å redusere risiko for komplikasjoner de første 14 dagene etter operasjonen:
Unngå:
- å holde igjen nys
- å snyte deg kraftig
- å løfte tungt
- å bøye deg til gulvet
- å reise med fly i 2 uker etter operasjonen
- forstoppelse
Du kan dusje fra dagen etter operasjonen, men må unngå å få vann på operasjonsområdet.
8 av 10 pasienter som gjennomgår en operasjon får så god hørsel at de kan delta i en normal samtale uten bruk av høreapparat. Hørselsgevinsten er i tillegg som regel varig. I sjeldne tilfeller kan det oppstå en løsning av protesen eller andre forandringer som kan nødvendiggjøre ny operasjon.
Lett svimmelhet kan forekomme de første dagene etter operasjonen.
I sjeldne tilfeller kan det oppstå komplikasjoner. Man kan få øreinfeksjoner eller skade på smaksnerven som ligger i mellomøre. Derfor opereres kun ett øre om gangen. Omtrent 1% av pasientene blir plaget med langvarig svimmelhet etter inngrepet og ca. 0,5%-1% får redusert hørsel på det opererte øret.
Noen pasienter har tinnitus i forbindelse med otosklerosesykdomen. Hvordan den utvikler seg etter operasjonen er ikke mulig å si på forhånd. Ofte blir den mye bedre, men i sjeldne tilfeller kan en oppleve tiltagende plager.
Kontakt
Sykehuset Østfold Kalnes
Øre-nese-hals
Oppmøtested
Døgnområde 8, 4. etasje (følg grå farge)
Poliklinikk, høresentral og oralkirurgisk seksjon: Kalnes, 1. etasje i lilla sone
Søvnenhet: Moss, 2. etasje
Sykehuset Østfold Kalnes
Kalnesveien 300
1714 Grålum