Behandling
Hofteartrose (coxartrose) - behandling med protese
En hofteproteseoperasjon kan være aktuelt ved artrose i hoften, hoftebrudd, medfødte skader eller andre forandringer i hofta. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese. En velger å sette inn en hofteprotese etter at annen ikke-operativ behandling er forsøkt og ikke har hatt tilstrekkelig effekt.
Symptomer
Når brusken i hoften slites, mister hoften sin naturlige glideflate. Det kan medføre stivhet, redusert bevegelighet og svikttendens. Man får smerter både ved belastning og etterhvert også i hvile og om natten. Noen ganger oppnår man ikke god nok smertelindring med trening og bruk av smertestillende tabletter. Da kan det være aktuelt å bytte ut hofteskålen og hoftekulen med et kunstig hofteledd, altså en protese.
Samvalg
Når du har blitt syk eller har et helseproblem, finnes det ofte flere ulike muligheter for både undersøkelser og behandling. Her finner du verktøy som kan hjelpe deg til å ta valget.
Du kan også finne generell informasjon om artrose på helsenorge.no.
Før
Nyttige hjelpemidler:
- Krykker
- Toalettforhøyer
- Dusjkrakk
- Strømpepåtrekker, gripetang og langt skohorn
Bedøvelse
Hofteprotese
Forberedelser hjemme
Røyking og alkohol
Faste og medisiner
Ernæring
Forløp
I Sykehuset Østfold får alle som skal operere inn en hofteprotese tilgang til å laste ned Nimble app, som du vil bruke i forberedelsen før operasjon og i opptreningsfasen etter innleggelse. Du må lese gjennom all behandlingsinformasjon, utføre alle oppgavene du får varsler om og må se på filmen som ligger i artikkelen om protesen du skal få.
I første møte med protesekirurg blir det vurdert om du skal ha et «Fast Track forløp» eller om du skal følge et «Standard forløp» i tiden frem til operasjon. Det er din helsetilstand som avgjør i hvilket forløp du skal følge.
Under
Etter
Aktivitet
- Du kan i regelen belaste den opererte hoften.
- Du kan komme ut og inn fra seng både på operert og uoperert side.
- Du kan ligge på uoperert side etter operasjonen med pute mellom beina. Du kan også ligge på magen. Du kan ligge på operert side når såret har grodd (2-3 uker) og det ikke er smertefullt.
Smerter
Forsiktighetsregler
- Unngå å bøye deg fremover med knærne pekende innover og foten plassert ut til siden i 3 måneder, «kalvbeint stilling».
- Unngå å sitte med beina i kryss, og å krysse operert bein over midtlinjen de første 3 månedene.
- Du kan plukke opp ting fra gulvet ved å strekke operert bein bak når du bøyer deg (se bilder under).
- Du kan bøye deg frem og la knærne falle til siden, «froskestilling», når du ikke merker stramming/ubehag i operert hofte.
Etter utskriving
Sårpleie
Trening/krykker
Aktiviteter
Inn og ut av bil som passasjer: still setet langt tilbake og tipp rygglenet godt bakover.
Kontroll på flyplasser
Etterkontroll
Mulige komplikasjoner
Informasjon fra fysioterapeut
Vær oppmerksom
Har du mistanke om infeksjon (feber, blødning i såret, hevelse, rødhet/væsking fra sår), ta kontakt med ortopedisk poliklinikk ved sykehuset i Moss (69 86 67 03)
Dersom du får disse plagene:
- Tung pust
- Økende smerte/hevelse i ett eller begge beina (mistanke om blodpropp)
- Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- Svimmelhet eller besvimelse
Kontakt
Sykehuset Østfold Moss
Ortopedi og kirurgi - døgnområde Moss
Oppmøtested
Sykehuset Østfold Moss
Peer Gynts vei 78
1535 Moss