Undersøkelse
Røntgenundersøkelse
Ved en røntgenundersøkelse lar vi elektromagnetiske stråler trenge gjennom den kroppsdelen som vi ønsker å studere. På denne måten får vi bilder som er svært viktige for å bestemme en eventuell diagnose og om du trenger behandling.
Røntgenstråler
Røntgenstråler har en viss evne til å trenge igjennom menneskelig vev. Hvor mye av strålingen som trenger gjennom avhenger av vevets sammensetning (muskel, bein, fett) og tykkelse.
Når vi tar et røntgenbilde lar vi strålingen passere gjennom den kroppsdelen vi vil studere. Kroppsdelene har ulik evne til å stoppe strålingen. Strålingen som kommer gjennom kroppen, treffer en digital opptaksplate. Det oppstår svertning, og det blir mørkest der det er mest stråling. På denne måten får vi et skyggebilde på skjermen: Det blir lysest bak organer som absorberer mye stråling, og mørkest bak organer som absorberer lite.
Henvisning og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser. I noen tilfeller kan annet helsepersonell henvise deg, for eksempel til bildeundersøkelser (MR, CT eller røntgen).
Når vi har mottatt henvisningen, vil du få svar på om du har rett til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten.
Før
- Du må fjerne metallgjenstander for å unngå forstyrrelser på bildet.
- Hvis du skal undersøke korsrygg og bekken kan det hende du må tømme tarmen. Dette kommer an på hvor du blir undersøkt. Du vil få beskjed om eventuelle forberedelser i innkallingsbrevet, eller på avdelingen dersom du er inneliggende.
- Er du gravid, må du gi beskjed om dette når du har mottatt innkallingen og når du møter opp til timen, slik at vi kan tilpasse undersøkelsen.
Under
Som hovedregel tar vi to bilder vinkelrett på hverandre av den kroppsdelen vi skal undersøke. Noen ganger tar vi flere bilder. Når vi tar røntgenbildene er det viktig at du holder den kroppsdelen vi skal ta bilde av i ro. Enkelte ganger blir du bedt om å holde pusten.
Undersøkelsen kan ta noen få minutter eller opptil 1 time, avhengig av hvor mange bilder vi tar.
Etter
Når vi får svaret på prøven, sender vi det videre til legen som henviste deg. Svar og eventuelt videre kontroller får du hos den som har henvist deg.
Kontakt
Sykehuset Østfold Kalnes
Bildediagnostikk (radiologi)
Oppmøtested
Vi holder til både på Kalnes og i Moss - se på innkallingsbrevet hvor du skal.
Sykehuset Østfold Kalnes
Avdeling for bildediagnostikk, Kalnes
Kalnesveien 300,1714 Grålum
Sykehuset Østfold Moss
Avdeling for bildediagnostikk, Moss
Peer Gynts vei 78, 1535 Moss
Mammografi
Hvis du har fått en henvisning fra din fastlege til mammografi til brystdiagnostisk senter, så skal du møte opp i vestibylen på sykehuset og registrere ditt fremmøte i selvinnsjekksautomat før du går til ventesonen. Dette får du varsel om på SMS etter innsjekk.
Mammografiscreening
Har du blitt kalt inn til mammografiscreening av Kreftregisteret så skal du til Kalnes samfunnsbygg/adminstrasjonsbygget som ligger på oversiden av sykehuset.
Info om hvordan du finner fram til mammografiscreening og parkering
Sykehuset Østfold Kalnes
Sykehuset Østfold Kalnes
Kalnesveien 300
1714 Grålum