Diagnose
Benskjørhet (osteoporose)
Et sterkt beinvev gjør at knoklene ikke brekker ved fall eller andre støt mot kroppen. Med alderen kan beinvevet tape noe av styrken sin, og vi bli mer utsatt for brudd eller brister i skjelettet. Denne tilstanden kaller vi osteoporose eller beinskjørhet, og den forekommer vanligvis hos personer over 50 år. Diagnosen kan stilles ved beintetthetsmåling. Den kan også stilles etter et lavenergibrudd, altså et brudd etter fall fra egen høyde som ikke ville gitt brudd hos beinfriske, eller ved en kombinasjon av lavenergibrudd og lav beintetthet.
Henvisning og vurdering
Diagnosen beinskjørhet stilles vanligvis ved at det først gjøres en beintetthetsmåling (DXA måling). Denne gjøres på røntgenavdelinger eller på egne spesialistpoliklinikker. Det er fastlegen som henviser til beintetthetsmåling.Utredning
Det er ingen forberedelse til undersøkelsen.
Beintetthetsmålingen tar ca 15 minutter. Det vil bli sendt en rapport med resultater av undersøkelsen til fastlegen din med anbefalinger om videre behandling og eventuelt kontroll. Den samme rapporten kan du da lese i journalen din dersom undersøkelsen foregår på en osteoporosepoliklinikk på sykehus. Det videre forløpet kan variere avhengig av om det er behov for videre utredning.
Behandling
Behandling av beinskjørhet har som mål å styrke beinvevet og minske risiko for nye brudd. Det dreier seg både om endring av livsstil og om medikamenter mot beinskjørhet. Når beinskjørhet skyldes annen sykdom, retter behandling seg også mot den aktuelle sykdommen.
Ikke-medikamentelle tiltak (ting du kan gjøre selv)
Fysisk aktivitet kan ha gunstig innvirkning på skjelettet, styrke i muskler og redusere falltendens. Kostholdet er viktig, særlig er det viktig med nok inntak av kalsium og vitamin D. Tilskudd med vitamin D og kalsium kan være nødvendig. Røyking og overforbruk av alkohol har negativ virkning på beinvev, og røykeslutt og reduksjon av alkoholinntak er viktig. Tiltak for å forebygge fall og eventuelt hoftebeskyttere kan være nyttig for dem som er ustø til beins og har høy risiko for brudd. Hoftebeskytterne skal brukes hele døgnet (24 timer).
Medikamentell behandling
Tilskudd av vitamin D og kalsium er ofte nødvendig. Vanlig førstevalgsbehandling er bisfosfonat, som hemmer nedbryting av beinvev og øker beintettheten. Eksempler på slike midler er Alendronat, Optinate septimum og Zoledronsyre. Dette er tabletter som tas en gang i uken, mens Zoledronsyre (Aclasta) gis intravenøst en gang i året. Det er viktig at du tar tablettene nøyaktig som det står i bruksanvisningen. Andre medikamenter mot beinskjørhet er teriparatide (Forsteo, som gis som daglige sprøyter en gang daglig i inntil 2 år) og denosumab (Prolia, som gis som sprøyter en gang i halvåret).
Oppfølging
Oppfølging av osteoporose skjer enten hos den som har startet behandlingen, for eksempel i sykehus, hos privatpraktiserende spesialist eller hos fastlege. Noen ganger anbefales kontroll av beintettheten etter 2-5 år med samtidig vurdering av behandlingsopplegget.
For mange er det nok å behandle osteoporose med medikamenter i 3-5 år og deretter kontrollere beintettheten med jevne mellomrom for å se om det er nødvendig å starte behandlingen igjen. Noen har nytte av lenger behandling, mens andre klarer seg kun med en engangsdose med zoledronat. Hvor lang behandling du skal ha vil fastlegen eller den som har iverksatt behandlingen ta stilling til.
Kontakt
Sykehuset Østfold Moss
Revmatologisk avdeling
Sykehuset Østfold Moss
Peer Gynts vei 78
1535 Moss