Behandling, Konisering
Fjerning av livmortapp
Konisering vil si at vi fjerner en liten bit fra ytre del av livmortappen. Dette gjøres som regel med en liten, strømførende slynge, og gjøres for å fjerne celleforandringer.
Kvinner som får påvist celleforandringer, er blitt smittet med HPV (Human Papilloma Virus). Viruset er svært vanlig, og forsvinner oftest av seg selv. HPV er i seg selv ikke farlig, men nødvendig for at det skal oppstå celleforandringer. Dette tar vanligvis lang tid (år), og når det først er oppstått celleforandringer på livmorhalsen, tar det også lang tid (år) før disse videreutvikler seg til grovere celleforandringer. Lavere grader av celleforandringer forsvinner oftest av seg selv, moderate og grove forandringer kan også spontant bli borte.
HPV-vaksinen, også kalt kreftvaksinen, som i dag tilbys alle 12 år gamle jenter, beskytter effektivt mot celleforandringer og livmorhalskreft.
Celleforandringer gir som regel ingen symptomer. For å redusere forekomster av livmorhalskreft er det viktig å oppdage og fjerne celleforandringer av grad 2 eller 3. Derfor er det svært viktig at kvinner mellom 25 og 69 år tar celleprøve fra livmorhalsen jevnlig. Les mer om dette på Kreftregisterets sider.
Dersom vevsprøver fra livmorhalsen din bekrefter mistanke om celleforandringer, anbefaler vi en mindre operasjon for fjerning av livmortappen.
Før
Koniseringen gjøres med strømførende instrumenter (diatermi). Derfor er det viktig at alt metall, som smykker, ringer, klokker, piercing etc., fjernes før inngrepet.
Behandlingen foregår som oftest i lokalbedøvelse på en operasjonsstue. Avhengig av type bedøvelse vil du få beskjed om du skal faste før inngrepet.
Under
Konisering er et lite inngrep som tar få minutter som oftest gjøres i lokalbedøvelse. En bue- eller kjegleformet bit ytterst på livmortappen fjernes vanligvis med en liten elektrisk slynge.
Såret på livmorhalsen blir vanligvis ikke sydd, og det er etterpå alltid en viss blødningsrisiko.
Etter
Etter inngrepet blir du på sykehuset i 0,5 - 1 time. Av og til kan det bli lagt inn en spesiell tampong i skjeden. Denne fjerner du selv samme kveld, dette avtales med lege.
Hvis det skulle begynne å blø svært kraftig, tar du kontakt med vakthavende lege på kvinneklinikken ved Sykehuset Østfold (69 86 00 00). Blødningsfaren er størst de første dagene etter koniseringen. Du må også ta kontakt ved økende smerter og/eller feber.
Som regel har denne behandlingen liten betydning for seinere svangerskap, men du bør helst unngå å bli gravid til du har gjennomført første kontrollprøve ca. 6 måneder etter inngrepet.
Vær oppmerksom
Noen får menstruasjonslignende smerter etter konisering. Det går ca. 3 uker før såret på livmorhalsen gror, og i denne tiden må du regne med økt mengde blodtilblandet utflod. I denne perioden frarådes samleie, tampongbruk og store fysiske anstrengelser. Du bør vurdere å være borte fra jobb samme dag som inngrepet blir utført, og eventuelt dagen etter. Utover dette kan du som regel jobbe vanlig.
Biten som er fjernet sendes til undersøkelse. Henvisende lege/fastlege får kopi av svaret, dette kan ta fra 2-6 uker. Det anbefales kontroll hos fastlege med celleprøve og HPV-test 3-6 måneder etter behandlingen.
Deretter anbefales ny prøve (celleprøve og HPV-test) etter nye 6 måneder.
Hvis begge disse prøvene er normale, anbefales oppfølging med HPV-test hos din fastlege hvert 3. år i minimum 10 år.
Hvis det er tvil om celleforandringene er fullstendig fjernet, vil du bli innkalt til en kontroll cirka seks måneder etter koniseringen.
Kontakt
Sykehuset Østfold Moss
Gynekologisk poliklinikk Moss
Oppmøtested
Oppmøtested er beskrevet i innkallingsbrevet - les det nøye! Du skal enten møte opp i vestibylen gjennom hovedinngangen (inngang A) eller inngang H (den gamle legevaktinngangen ved parkeringsplassen på venstre side av sykehuset).Sykehuset Østfold Moss
Peer Gynts vei 78
1535 Moss