Behandling, eBehandling
Depresjon – veiledet internettbehandling
Depresjon er en av de vanligste psykiske lidelsene. Den er kjennetegnet ved sterk og vedvarende nedstemthet, mindre interesse for og glede av ting en vanligvis liker og energitap som går ut over fungering i hverdagen.
Symptomer
Andre symptom på depresjon er problemer med å sove, eller for mye søvn, vansker med å konsentrere seg eller å ta avgjørelse, lav selvtillitt, enten lite matlyst eller økt appetitt, grunnløs skyldfølelse, følelse av å være enten «gira» eller at alt går sakte, selvmordstanker, irritasjon, tendenser til å engste seg.
Du kan oppleve ulike kombinasjoner av disse symptomene, og det vil variere hvor mange plager du har. Styrken varierer fra milde symptomer til alvorlig depresjon med selvmordsfare, noe som vil ha betydning for hjelpetiltak. eBehandling behandler mild og moderat depresjon.
Depresjon har god prognose og de fleste blir helt friske. De mest brukte psykologiske metodene i behandling av depresjon hos voksne er psykodynamisk terapi, kognitiv atferdsterapi og interpersonlig terapi.
eBehandling
eBehandling behandler depresjon med kognitiv atferdsterapi. Denne terapiformen tar utgangspunkt i situasjonen her og nå, og har som mål at den som er i terapi skal lære hva som skaper depresjonen og hvordan vi kan bryte ut av den. Dette gjøres gjennom arbeid med tankene våre og hvordan vi handler i hverdagen.
Les mer om depresjon og kognitiv atferdsterapi på kognitiv.no
Behandling via internett
Behandlingen i eBehandling foregår via internett. I stedet for å møte opp for å motta terapi ved ditt lokale distriktpsykiatriske senter (DPS), kan du logge deg inn på våre nettsider når og hvor du vil. Alle som mottar behandling i eBehandling får oppfølging av en terapeut ukentlig. Oppfølgingen skjer skriftlig i behandlingsprogrammet.
Behandling for depresjon i eBehandilng varer i 12 uker, og består av 8 kapittel. Hvert kapittel inneholder lesestoff, øvelser og spørreskjema.
- Lesestoffet gir informasjon om hvordan det å være deprimert påvirker oss, og hva vi kan gjøre for å bryte ut av depresjonen.
- Øvelsene hjelper den som mottar behandling å finne frem til hva som er nyttig for seg selv, og gir opplæring i teknikker som trenes på gjennom behandlingen.
- Spørreskjema måler symptomene på depresjon, og benyttes for å sikre at behandlingen fungerer.
Behandlingen i eBehandling har samme innhold som kognitiv atferdsterapi gitt ansikt til ansikt. Behandlingen er undersøkt i flere studier både i Norge og i utlandet. Metoden eBehandling benytter kalles “veiledet internettbehandling” og har vært gjennom en metodevurdering hvor den samlede forskningen er gjennomgått av Folkehelseinstituttet.
Terapeutveiledet internettbehandling ved psykiske lidelser – en fullstendig metodevurdering (fhi.no)
Henvisning og vurdering
Det er flere måter å søke om behandling i eMestring:
- Er du allerede i behandling i poliklinikk ved ditt lokale DPS, ønsker vi at du drøfter henvisning til eBehandling med din behandlinger og søker i samarbeid.
- Er du ikke allerede i behandling for psykiske vansker, kan du ta kontakt med fastlegen din og be om henvisning til oss. Be om at legen skriver i henvisningen at du ønsker eBehandling. Andre leger og psykologer kan også sende henvisning.
For pasienter i Bergen, Stavanger, Fonna, Førde og Nidaros:
Svar på henvisning
Du får svar fra eBehandling i brev eller på helsenorge.no. Svar på helsenorge varsles med en SMS til din telefon. I svaret kan du lese om vurderingen som er gjort, hva som skjer videre og om dine rettigheter. Dersom vi vurderer at behandlingen ikke er relevant for deg, blir du anbefalt å kontakte den som har henvist deg, eller søke andre behandlingstilbud. Fastlegen din blir i begge tilfeller informert om at du har vært i kontakt med oss.
Før
Dersom vi vurderer at du kan ha nytte av et behandlingstilbud hos eBehandling, vil du bli innkalt til en vurderingstime. Som standard gjennomføres vurderingstimen ansikt til ansikt, men det er også mulig å gjennomføre timen som videokonsultasjon. Du mottar mer informasjon om dette i svarbrevet.
Målet med vurderingstimen er å gjennomføre en utredning av dine vansker, og å gi informasjon om behandlingen. Utredning er en del av all behandling i spesialisthelsetjenesten og innebærer en kartlegging av symptomene dine, viktige livshendelser og livssituasjonen din i dag. Utredningen gjennomføres for å sikre at de som ønsker hjelp får en behandling som passer.
Før vurderingstime
Før du møter til vurderingstime anbefaler vi å besøke sykehusets nettsider for å lære mer om eBehandling. Det første kapittelet i eBehandling er tilgjengelig for alle, og vil gi deg et godt inntrykk av om behandlingen passer for deg. Vi anbefaler deg å lese dette før vurderingstimen.
Flere av sykehusene som tilbyr eBehandling benytter også en “pre-kartlegging” du fyller ut på internett før du møter til vurderingstimen. Om dette er aktuelt for deg vil du motta informasjon om dette og motta en SMS med en link til pre-kartleggingen cirka en uke før vurderingstimen.
I vurderingstimen
I vurderingstimen vil du bli møtt av en behandler i eBehandling. Behandleren vil stille deg spørsmål om vanskene dine og livet ditt for å best mulig forstå hvordan dine vansker arter seg. Du kan stille spørsmål om behandlingen og dere vil sammen vurdere hva som er den beste løsningen for deg.
Under
Behandlingsprogram på nett
Dersom vi vurderer at tilbudet egner seg for deg, får du tilsendt innloggingsinformasjon til vår behandlingsplattform på nett, slik at du kan starte behandling i eBehandling. Du logger deg på behandlingen med BankId.
Arbeidet i eBehandling er stegvis. Når du er ferdig i et kapittel vil du få tilgang til det neste. Behandleren din følger deg opp hver uke gjennom meldinger i programmet. Du kan skrive til behandleren din når du vil, og sammen arbeider dere med å finne de beste tiltakene for deg.
Skriftlig tilbakemelding
I eBehandling arbeider du sammen med behandleren din via tekst. Det betyr at du skriver ned hvordan det har gått med ulike øvelser og sender dine refleksjoner og spørsmål til behandleren din. Behandleren leser gjennom og sender deg tilbakemelding og veileder deg gjennom behandlingsprogrammet. Oppfølgingen fra behandler skal hjelpe deg ved å gi støtte i vanskelige situasjoner, motivasjon i arbeidet, og til å finne gode løsninger som passer din situasjon. Behandler vil også hjelpe deg med å skape fremgang i arbeidet og utforske hvordan du møter hverdagen din. Dette kan innebære at du får konstruktive tilbakemeldinger om hvordan du kan møte vanskene dine på nye måter, slik at du kan få enda mer ut av øvelsene og mest mulig ut av behandlingen.
Den terapeutiske alliansen
Den terapeutiske alliansen er avgjørende for en god behandlingseffekt i all terapi. Begrepet terapeutisk allianse innebærer at du og din behandler er enig om målet med behandlingen, enig om hvordan dere jobber mot dette målet, og at du føler deg sett, respektert, forstått og støttet. I eBehandling er vi opptatt av å skape en god og sterk allianse, selv om den ikke foregår i det tradisjonelle terapirommet. Vi verner om å skape gode, forutsigbare og validerende rammer, som kan være medvirkende til at du tar en aktiv rolle i behandlingsprogrammet og kan føle deg trygg på å sette ord på det som er vanskelig, det du har lyst å unngå og be om hjelp til det du trenge støtte til. Jo mer åpen og deltakende du er, jo større sjanse for at din terapeut kan se og forstå og imøtekomme dine behov innen de rammene behandlingen setter.
Inkluder dine nærmeste
Vår erfaring viser at de som inkluderer sine nærmeste i behandlingen kan ha lettere for å arbeide seg gjennom utfordringene. Dette er spesielt nyttig for å overvinne motløshet og dalende motivasjon. Det kan derfor være en god hjelp å fortelle og vise hva du arbeider med til dine pårørende eller en nær venn.
Øvelse og trening
Den viktigste delen av behandlingen er øvelsene og treningen på disse. Dette arbeidet skjer ikke inne på nettsidene til eBehandling, men i hverdagen. Øvelsene kan tilpasses dine vansker og har som mål at du lærer nye måter å møte vanskelige situasjoner på. For å få mest mulig ut av behandlingen er jevn trening på øvelsene viktig. Vi anbefaler at du benytter øvelsene og teknikkene du lærer minst en time hver dag.
Behandlingen for depresjon inneholder disse delene:
- informasjon om depresjon
- å komme i gang med nye rutiner i hverdagen
- å håndtere negative tanker
- utfordringer med å komme i gang med nye rutiner
- om angst
- hvordan håndtere stress i livet
- om ensomhet og selvfølelse
- å vedlikeholde endring og legge en plan for fremtiden