Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Habilitering - Cerebral parese hos barn og unge, PIH CP-start

PIH CP-start, er et gruppebasert, intensivt opptrenings- og behandlingstilbud til førskolebarn med cerebral parese og med lett grad (GMFCS-nivå I-III) av motorisk funksjonsnedsettelse. Programmet strekker seg over ca. et år, og nye grupper starter en gang i året. Programmet veksler mellom behandlingstilbud (inntil 6 uker fordelt på 3-4 opphold) i Kristiansand og oppfølgende trening i barnets hjem og barnehage.

Cerebral parese (CP) er en utviklingsforstyrrelse som skyldes en skade i hjernen som har oppstått før fødsel, i forbindelse med fødsel eller innen 2 års alder.

Les mer på helsenorge.no

Målsettingen er å bidra til å optimalisere barnets utvikling av ferdigheter innenfor kommunikasjon, motorikk og egenledelse (kognitive og sosiale ferdigheter). Over 150 barn med foreldre har vært gjennom programmet. Vi har fått gode tilbakemeldinger og kan dokumentere nytte.

Barna og foreldrene er fulgt opp i ulike forskningsprogram og ved strukturert prosessevaluering.

Henvisning og vurdering

Barnet må henvises til Regionalt senter for intensiv barnehabilitering (RIB) via spesialisthelsetjenesten og det må fremgå av henvisningen hvilke behandlingstilbud barnet er søkt inn på. Vi ønsker at henvisningen inneholder en oppdatert beskrivelse av barnet og at det legges ved kopi av tidligere utredningsrapporter. Det er ønskelig at foreldre sender oss informasjon om barnet og familien som kan ha betydning for hvordan vi bør tilrettelegge og utforme et godt tilbud til barn og familien som helhet.

Henvisninger vurderes i tråd med de til enhver tid gjeldende frister og vi sender svar på henvisningen til både foresatte og henviser.

RIBs ulike behandlingstilbud har ulike søknadsfrister:

PIH CP-lett 1. november, med oppstart over nyttår.

Ta kontakt med oss dersom dere har spørsmål rundt henvisningsfrister.

Før

Før første behandlingsopphold, ber vi deg som forelder til å sende oss et kort videoopptak, som viser barnet i aktivitet, lek og samspill i hverdagen. Vi tar også kontakt med dere på telefon og har et oppstartsmøte før det første behandlingsoppholdet. Under oppstartsmøtet ønsker vi at både foreldre og fagpersoner deltar.

I møtet vil dere få nærmere informasjon om hva deltakelse i PIH programmet innebærer, som programmets innhold, behandlingsprinsipper og etablering av målrettet teamarbeid mellom foreldre og lokale fagpersoner. Det er nødvendig at minst en forelder deltar i opplæringen gjennom hele programperioden. I tillegg er det ønskelig at begge foreldre/foresatte deltar noe sammen både under behandlingsoppholdene og ved samarbeidsmøter som finner sted mellom oppholdene. Dette gjør vi fordi vi ønsker at begge foreldre skal delta i målvalg for deres barn,  få samme informasjon fra oss og få en felles erfarings- og kunnskapsbasis.

Under

Under oppholdene i Kristiansand er det tilrettelagt opptrenings- og behandlingstilbud på hverdager fra klokken 09.00-15.00. I tillegg inngår tilrettelagte temakvelder for foreldre under oppholdene. I løpet av programperioden gjennomføres kartlegging, trening og stimulering av barna, kombinert med undervisning, veiledning og samtaler med foreldre. Målsettingen med tilbudet er å bidra til å optimalisere barnas utvikling av ferdigheter innenfor kommunikasjon, motorikk og egenledelse (kognitive og sosiale ferdigheter), slik at barnet oppnår best mulig mestring, selvstendighet og fellesskap med andre barn.

Lokale fagfolk inviteres til å delta under behandlingsoppholdet og ved undervisning og samarbeidsmøter. Sistnevnte kan eventuelt gjøres per videokonferanse. 

Foresattes kunnskap om, og målsettinger for sitt barn, kombinert med fagfolks kartlegging og kunnskap, danner grunnlag for den målrettede treningen av det enkelte barnet. Sentralt i tiltakene er undervisning og veiledning til foreldre og lokale fagpersoner om barnas tilstand og utfordringer, og om hva som best mulig kan fremme deres utvikling. Utfra kunnskap om at alle barn utvikler seg best innen en familie hvor foresatte er trygge, tydelige og mestrende, legger vi også vekt på å bistå foreldre som opplever utfordringer til å finne en god balanse og mestring av utfordringer i familielivet.

Etter

Etter hvert habiliteringssopphold utformes en oppsummerende rapport som sendes til foresatte, henviser og fastlege og eventuelt andre, etter avtale med foresatte.

Vi anbefaler at foreldre og fagfolk har jevnlige samarbeidsmøter mellom gruppeoppholdene. Du kan kontakte våre fagfolk i PIH via telefon og e-post i mellomperioder.

Ved avslutning av deltakelse i det intensive programmet vil videre habiliteringsoppfølging skje som før deltakelse, ved at barnets HABU/henviser i samråd med foresatte og fagfolk i kommunen. Vi anbefaler at dere som foreldre/foresatte sammen med fagfolk fortsetter det målrettede teamarbeidet rundt barnet.

Kontakt

Sarpsborgklinikken Barne- og ungdomshabilitering

Kontakt Barne- og ungdomshabilitering
Sarpsborgklinikken

Sarpsborgklinikken

Glengsgata 19

1706 Sarpsborg

Praktisk informasjon

Dersom du har spørsmål om en timeavtale, ønsker å endre eller avbestille time, må du ta direkte kontakt på telefon i kontortiden mandag - fredag kl. 08.00-15.30.

Bruk telefonnummeret på innkallingsbrevet. Har du mottatt innkallingsbrevet digitalt, kan du også svare oss digitalt.​​

Det er mange pasienter som venter på behandling hos oss. Vi oppfordrer derfor at du gir beskjed om endring eller avbestilling av time så tidlig som mulig. Dersom du avbestiller timen eller ikke møter, kan ikke sykehuset garantere at du får helsehjelp innen den fristen du har fått. 

Ved gjentatte avbestillinger eller at du ikke møter til den timen du har fått, blir det gjort en faglig vurdering av behovet ditt for helsehjelp. Du kan da bli strøket fra ventelisten.

Timeavtalen må avbestilles/endres minst 24 timer (kun hverdager) i forveien. Avbestiller du senere enn dette må du betale en egenandel. Dersom timen din er på en mandag, må du avbestille den senest fredagen før.

​Les mer om betaling av egenandel på helsenorge.no

Eigendelar på sjukehus og poliklinikk - helsenorge.no

Du kan ikke avbestille eller endre time ved å sende oss e-post eller melding på sosiale medier. Dette er for å overholde personvernloven og pasientsikkerhetsloven.

Mange av våre avdelinger har ventelister, det kan derfor ta tid før du får en ny timeavtale.

Her finner du informasjon om hvordan du får innsyn i din pasientjournal.

Les mer om pasientjournal her

Våre prester har bred kompetanse og lang erfaring i å møte mennesker i sorg, uro og krise, og er en integrert og naturlig del av sykehusets forskjellige behandlingsmiljøer.

Det forutsetter ingen kristen eller religiøs tro for å snakke med en av prestene. Sykehusprestene respekterer mennesker fra alle tros- og livssynssamfunn og formidler gjerne kontakt med representanter for et av disse om du ønsker det.
​​

Slik kontakter du preste- og samtale​​​tjenesten

​Sykehuset Østfold er røykfritt. E-sigaretter er heller ikke tillatt.

Det er ikke lov å røyke i nærheten av inngangspartiene. Dette er fordi pasienter skal slippe å bli utsatt for tobakksrøyk på vei til eller fra behandling.

Pasienter og pårørende kan røyke utendørs på anvist sted. Dette er skiltet i Moss og på Kalnes.

Informasjon om hvor du kan røyke finner du her.

​Pasienter og pårørende som ønsker å ta bilde eller video som minne fra tiden på sykehuset, kan kun gjøre dette dersom det er en selv, pårørerende eller venner som er avbildet. Det er ikke lov å ta bilder av medpasienter eller ansatte. Vi håper at alle tar hensyn til personvernet under besøket på sykehuset, og avgrenser fotografering til å gjelde egen familie og venner.

Les mer om bruk av sosiale medier på sykehuset.

​Alle sykehusets medarbeidere har taushetsplikt. Ved ankomst til sykehuset opplyser du hvilke pårørende som skal få opplysninger om din sykdom og behandling. Du kan selv sette begrensinger på om slike opplysninger skal gis.