Stort alkoholforbruk er en risikofaktor for helsa

Siden alkoholbruk kan påvirke helsetilstanden, er det viktig at helsepersonell interesserer seg for pasientene og deres alkoholbruk når de kommer med et akutt eller kronisk helseproblem. Dette har Sykehuset Østfold tatt tak i ved å etablere teamet liaison TSB som tilkalles for å gi en vurdering av pasienten.

Christine Mathiesen
Publisert 17.12.2024
Erik Sukkehagen
Erik Sukkehagen, prosjektleder

- Vi får kontakt med langt flere pasienter nå enn før liaison TSB ble etablert. Bare på 1,5 år har vi mottatt over 800 forespørsler om å gjøre tilsyn på inneliggende pasienter, forteller prosjektleder Erik Sukkehagen.  

Det er en lege og en psykolog i teamet. De kan vurdere om pasienter som kommer til akuttmottaket eller er innlagt i et døgnområde på Kalnes trenger rusbehandling. 

- Liaison TSB har vært et prosjekt siden våren 2023, og blir etablert som et permanent team på våren som kommer. Det er planlagt å styrke teamet ytterligere med en fast stilling, sier Sukkehagen.  

 

Hva er liaison TSB?

Liaison er fransk og betyr «forbindelse» eller «sammenheng». Et liaisonteam samarbeider og koordinerer oppgaver mellom ulike avdelinger og instanser.  

TSB er forkortelse for tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser. 

Behandlingen er et samarbeid mellom pasienten og personer med medisinsk, psykologisk og sosialfaglig kompetanse. 

Mest alkohol, men også andre rusmidler 

Rundt 30 prosent av innleggelsene i somatiske avdelinger på sykehus er relatert til rus. Det er et ganske høyt tall, og sier noe om behovet og betydningen av å ha et team som er dedikert til å vurdere pasientenes rusproblematikk. Liaison TSB treffer nå pasienter som tidligere hadde blitt skrevet ut uten en slik vurdering. 

- De fleste tilsynsforespørslene vi får handler om alkoholbruk. Men det er også andre rusmidler. Og flesteparten av pasientene som vi gjør tilsyn på, er innlagt i akutt- eller gastromedisin. Dette er i grunn ganske logisk, for eksempel så er overdoser noe som er kritisk og må behandles så fort som mulig. Høyt alkoholforbruk over tid kan gi seg utslag i plager fra mage og lever, altså innen gastromedisin, forteller Sukkehagen.  

- Liaison TSB møter pasientene i en sårbar sammenheng. De har ofte kommet inn på sykehuset for en akutt helsekrise. Overforbruk av alkohol er svært vanlig i vårt samfunn og det er mye skam og skyld knyttet til alkoholbrukslidelser. Mange av pasientene ønsker å ta imot den hjelpen som blir tilbudt når de blir møtt med faglig god tilnærming og er takknemlige for den hjelpen de får, fortsetter han.  

 

Illustrasjon tilsyn av pasient
Illustrasjon: Pasienten får informasjon og råd når liaison TSB har tilsyn.

Hjelpen kan være at pasienten får med seg time til ruspoliklinikk i hånda, for oppmøte samme eller neste dag. Pasienten kan også bli overført til døgnplass i TSB. Liaison TSB kan også koble på kommunale tjenester. Teamet sender kopi av journalnotat til pasientens fastlege for å orientere om hvilken behandling pasienten har fått på sykehuset og hvilke tilbud om videre hjelp og oppfølging som er gitt. 

Faglig sterkt team 

- I Sykehuset Østfold har vi satset faglig tungt i teamet vårt sammenlignet med tilsvarende team andre steder i Norge. Liaison TSB består av to hele stillinger, en overlege i rusmedisin og en psykolog som snart er ferdig med spesialisering i rus og avhengighet, sier Sukkehagen. 

- Vi er samlokalisert med liaisontjenesten for psykisk helsevern. Det er nyttig for oss, vi får samarbeidet tett og utfører iblant tilsyn sammen. Liaison TSB har tilhold på sykehuset slik at det er kort vei for oss å utføre tilsyn, og tilsynet kan dermed skje raskere, fortsetter han.  

 - Et faglig sterkt team, samlokalisering med andre liaisontjenester og nærhet til klinikkene på sykehuset, tror jeg er de tre faktorene som til sammen er årsaken til at vi har fått så mange tilsynsforespørsler og henvendelser.  

Øker kunnskapen 

Liaison TSB har undervisning på de ulike seksjonene i sykehuset. Liaison TSB jobber også mye med veiledning til helsepersonell og har et formalisert samarbeid med ungdomspsykiatrisk seksjon. Tre sykepleiere fra seksjon for avrusning har hospitert i tre måneder hver i liaison TSB. 

 - Vi ønsker å være et bindeledd mellom somatikk, psykisk helsevern og vårt eget fagområde TSB. Avdelingens satsning på liaison TSB har ført til et tettere samarbeid innad i TSB, og dermed en mer robust akuttbehandling for vår pasientgruppe. Alt i alt er vi stolte av etableringen av liaison TSB og at dette blir en permanent ordning. Dette gir bedre hjelp til pasientene og mer støtte til helsepersonell, avslutter Sukkehagen.  

 

Trenger du hjelp med et rusproblem?

For å få utredning og/eller behandling for ditt rus- og avhengighetsproblem i TSB, trenger du henvisning fra fastlege, psykolog eller rustjenesten i kommunen.  

Tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser (TSB) - Sykehuset Østfold HF  

Les mer:

Følger opp pasienter med rusproblematikk - Sykehuset Østfold HF