Poliklinikk for kreft og blodsykdommer til regional finale
Poliklinikk for kreft og blodsykdommer er blitt tildelt “SyktBra”-prisen i Østfold. SyktBra er en pris for et utmerket tiltak innen opplæring av pasienter og pårørende.

- Vinneren av årets lokale SyktBra-pris er poliklinikk for kreft og blodsykdommer og deres “Temadag - fysisk aktivitet, trening og ernæring”, sier Magnus Lundberg, rådgiver for pasient- og pårørendeopplæring ved seksjon opplæring, fag- og kompetanseavdelingen i sykehuset.
Beste opplæringstiltak
SyktBra-prisen deles ut til beste tiltak innenfor opplæring av pasienter og pårørende. Å vinne lokalt betyr at kreftavdelingen går videre til den regionale finalen i Helse Sør-Øst. Lokalt var det 10 nominerte, og kåringen ble gjort i sykehusets råd for pasient- og pårørendeopplæring.
- I utvelgelsesprosessen la vi vekt på at tilbudet er godt drevet over tid og basert på forskning. Fordi tilbudet evalueres, vet vi også at det gir gode resultater. Tilbudet er også ganske unikt i Helse Sør-Øst. I tillegg vil vi nevne lederstøtte som en utrolig viktig faktor for å få dette til. Det er også tverrfaglighet med som har ført til økt samhandling på tvers, sier Lundberg.
Gir økt mestring
Vinnertiltaket “Temadag - fysisk aktivitet, trening og ernæring” holdes 10 ganger i året, og er obligatorisk for dem som går til kreftbehandling ved sykehuset.
- Når en pasient skal igjennom behandling for kreftsykdom, er fysisk aktivitet og ernæring veldig viktig. Derfor tilbyr poliklinikk for kreft og blodsykdommer våre pasienter og deres nærmeste pårørende/ledsager en dag med nyttig informasjon om balansen mellom fysisk aktivitet og ernæring. Vi ønsker å hjelpe pasienten til lettere å møte bivirkninger og plager de kan få under og etter behandling av kreft, slik at de er best mulig rustet til å gjennomføre behandlingen, sier Elisabet Nilsen Holm, seksjonsleder i kreftavdelingen.
Deltakerne gir sin evaluering etter å ha vært med på temadagen. Resultatene viser at pasientene og deres pårørende opplever at temadagen bidrar til at de er tryggere, opplever bedre effekt av kreftbehandlingen, får bedre livskvalitet og færre seneffekter av kreftbehandlingen.
Pedagogisk opplegg
Tilbudet med trening startet i sin tid på Sykehuset Østfold Moss, i samarbeid med avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering der. Treningsgruppen er fortsatt aktiv
Da Sykehuset Østfold Kalnes ble bygget, var det ikke plass til et eget treningssenter for pasienter som mottar kreftbehandling, et såkalt Pusterom. I påvente av å få til innendørstrening, kjøpte poliklinikken inn staver og gule vester på egenhånd, og gikk med pasientene i grupper rundt sykehuset. Teoridelen ble gjennomført mens pasienten var til behandling.
- Vi måtte gjøre tilbudet bedre og laget dermed temadag i egen regi. For halvannet år siden deltok kurslederne til temadagen på sykehusets interne kurs i helsepedagogikk. I etterkant har seksjon opplæring vært koblet på for å hjelpe poliklinikk for kreft og blodsykdommer med å finpusse og utvikle “Temadag - fysisk aktivitet, trening og ernæring”, fortsetter Nilsen Holm.
- I dag har vi et tilbud som benyttes av mange og får gode tilbakemeldinger. Dessuten har vi over lenger tid forsøkt å få med en brukerrepresentant på temadagen, og endelig er den på plass. En brukerrepresentant vil gjøre kurset enda bedre, all forskning og erfaring underbygger det.

Regional finale
Nå er poliklinikk for kreft og blodsykdommer videre til den regionale finalen 11. juni. Vinneren av den regionale finalen, får kroner 10 000 til fagutvikling.
- Kåringen av vinneren i Helse Sør-Øst skjer på en konferanse om pasient- og pårørendeopplæring. I år er det Sykehuset Østfold som arrangerer konferansen. Den er åpen for helsepersonell, ledere og brukere som jobber med pasient- og pårørendeopplæring i sykehus eller kommune, avslutter Lundberg.
Konferansens mål er å styrke samarbeidet mellom kommuner og sykehus for bedre informasjon, opplæring og økt helsekompetanse hos pasienter og pårørende.