Endelig egne barnerom på intensiv og operasjon Kalnes
For å skape en tryggere atmosfære for de små pasientene og redusere stressnivået hos medarbeiderne, har både intensiv- og operasjonsavdelingen fått på plass flere rom som er tilrettelagt og spesielt beregnet på barn.
På Kalnes har det lenge vært behov for tilrettelagte rom for barn. Operasjonsavdelingen har fått laget to rom for barn som skal til operasjon, samt ett rom for barn etter at de er operert, og intensivavdelingen har fått laget et eget mottaksrom for kritisk syke barn.
Intensiv har åpnet eget mottaksrom for kritisk syke barn
Intensivseksjonen tar imot barn i alle aldre. De minste har vært to måneder gamle og den eldste 17 år.
– Når vi får inn et sykt barn er det mange følelser i sving. Barn har mindre marginer, de kompenserer lenge før de viser hvor dårlige de egentlig er. Dette skaper et enormt press for oss som helsepersonell. Derfor har vi lenge følt på et behov for å forbedre rutinene rundt mottak av barn, forteller intensivsykepleier Anne-Helene Søgaard ved intensivseksjonen.
Tidligere var alle rommene på intensivavdelingen klargjort for voksne pasienter. Dette førte til at personalet måtte rigge om rom og utstyr ved mottak av barn, noe som ikke alltid var optimalt.
– Vi hadde akuttvogner med utstyr, men de var overfylte, og det var vanskelig å finne frem til det riktige utstyret for barn i forskjellige aldre. Det førte til unødvendig stress i allerede pressede situasjoner, forklarer Søgaard.
Både teknisk og hyggelig
Kloke hoder på intensivavdelingen bestående av leger, sykepleiere og ledelsen, la fram et forslag om et eget rom forberedt på mottak av barn. Forslaget ble godkjent og det nye rommet ble klargjort og er tatt i bruk. Der står det respiratorer til barn under 15 kilo, overvåkningsutstyr for barn er på plass og rutineplakater for barnemottak henger godt synlig på veggen.
Medarbeiderne har laget en egen, velutstyrt «barnetralle». Den inneholder alt av utstyr man trenger for å gjøre et effektivt mottak av kritisk syke barn i ulike aldersgrupper. Og den inneholder også hyggelige ting, blant annet bøker, puslespill og tryllestaver, samt smokker til de aller minste.
– Det er en enorm trygghet å vite at alt er på plass når vi trenger det. Og det er viktig at vi, i tillegg til det medisinske, også gjør opplevelsen så skånsom og trygg som mulig for barna. Vi har også fått gode tilbakemeldinger fra kollegaer som føler seg mer forberedt og rolige i møte med kritisk syke barn, sier Søgaard.
Gir økt kompetanse
Det nye rommet for kritisk syke barn på intensivavdelingen er ikke bare en praktisk forbedring, men også et sted hvor personalet kan trene og simulere mottak av barn, noe som bidrar til økt kompetanse på avdelingen.
– Nå har vi et dedikert rom som er tilpasset barn, med riktig utstyr klart på forhånd som blant annet respiratorer for barn under 15 kilo. Dette gir oss et kjent miljø å jobbe i, og vi kan fokusere på å gi best mulig behandling uten å måtte bekymre oss for det praktiske. Det gir en trygghet både for oss og for barna, forteller lege Peter Joachim Holm.
Barnevennlige rom på operasjonsavdelingen Kalnes
På operasjonsavdelingen har de fått laget to hyggelige rom beregnet på barn som venter på å bli operert. Firkanter med lyse pastellfarger er malt på vegger og i taket. Fine forheng med fargeglade ballonger skjermer barnet og de som følger barnet. Det er en stor fordel med disse egne avlukkene. Barn og foreldre/foresatte er uforstyrret og unngår å være til uro for andre pasienter.
– Rommene er kommet i stand for å gjøre sykehuset mer barnevennlig. Vi skal møte barn på barnas premisser. Når de kommer til oss, skal de etter hvert få utdelt en liten bamse som heter Kallus, dersom de vil ha den. Kallus er sykehusets offisielle maskot. Det pågår et tverrfaglig prosjekt som skal gjøre sykehuset mer barnevennlig, blant annet ved å øke kompetansen hos medarbeidere som møter barna. Det skal lages klistremerker, aktivitetsbok og en liten Kallusbamse til barna som vi skal teste ut i en pilotavdeling, sier Jørgen Olsen, anestesisykepleier, operasjonsavdelingen Kalnes.
- Barnet skal få bamsen av det personalet som skal behandle. Det lille kosedyret kan være med på å fjerne sperrer hos barnet, og bygge tillit mellom barnet og helsepersonellet. Bamsen appellerer til barn på deres nivå. Viktig å si at bamsen ikke er noen premie, den skal deles ut før all behandling starter, forteller Mia Ullfeldt, seksjonsleder, operasjonsavdelingen Kalnes.
Det har også blitt innredet et eget rom for barn som er blitt operert, med plass til fire pasienter. Her henger også de fine forhengene med fargeglade ballonger på. I FNs barnekonvensjon og i norsk standard for anestesi er det klare føringer for at sykehus bør ha egnede mottaksrom for barn som skal til operasjon. På grunn av sykehusets trangboddhet var anbefalingen vanskelig å innfri, samt at regler ved nybygg har gjort at endringene har tatt tid.
- Det nye mottaket for barn var opprinnelig en krok for oppbevaring av senger. Takket være et godt samarbeid og positiv innstilling fra operasjons-, intensiv-, teknisk- og portøravdelingen, har dette prosjektet latt seg gjennomføre, sier Ole Fredrik Lund, konstituert assisterende avdelingssjef i avdeling for anestesileger.
- Barn er ikke små voksne. Dersom ikke barn møtes på sine premisser, kan behandlingen ta lenger tid og situasjonen bli mer krevende for barnet. Derfor håper vi nå at de nye rommene og utdeling av Kallus-bamser etter hvert skal føre til at barna føler seg godt mottatt på sykehuset vårt, avslutter Jørgen Olsen.
Kallus - barnas venn på sykehuset
Sykehuset har igangsatt prosjekt "Et mer barnevennlig sykehus". Det er ansatt en maskot som skal fungere både som barnas venn på sykehuset og pasient og legens/sykepleierens hjelper i ulike situasjoner. Det skal også utvikles og produseres små Kallus-bamser i ulike størrelser, samt klistremerker og diplom for utdeling til barna.
Flere sykehus i Norge har tatt i bruk maskoter for å fremme samarbeid og ivaretakelse av de yngste barna. For eksempel er det Rasmus på Riksen (OUS), Hippo på Nordlandssykehuset, Kompis på Sykehuset i Vestfold og Gusse Grevling på St. Olavs Hospital.