Sykehuset Østfold samarbeider nært med Sykehusapotekene om å redusere antall og konsekvens av legemiddelhendelser. Det foregår jevnlig forbedringsarbeid (bla. Masterprosjekter) der formålet er å identifisere legemidler og legemiddelhåndtering som er involvert i uønskede hendelser. Det er pågående forskningssamarbeid mellom universitetet i Oslo, Sykehusapoteket Østfold og Sykehuset Østfold. Resultatene fra disse vil brukes for å fremme forslag til forbedringsområder.
Sykehusapoteket har hatt et prosjekt rette mot leger i utdanning, knyttet til legemiddelanamnese (samstemming) ved pasientens ankomst til sykehuset. Prosjektet er avsluttet og opplæringen er satt i drift.
Sykehuset Østfold og Sykehusapoteket Østfold er involvert med ressurser i regionale prosjekter som arbeider med utvikling av systemene for håndtering av legemidler, blant annet etablering av støtte til legemiddelhåndtering via mobiltelefon (app).
System for medikamentell kreftbehandling er innført ved Sykehuset Østfold. Dette bidrar til å kvalitetssikre forordning, tilvirkning og administrering av kreftkurer.
Det er innført en ny felles kompetanseplan i legemiddelhåndtering for kliniske sykepleiere og vernepleiere. Det skal sikre kompetansen og dokumentasjon av opplæring for disse yrkesgruppene. Medisinromansvarlige har også fått en kompetanseplan. Prosedyrene for klargjøring og utdeling av legemidler er oppdatert. Det samme er standarden for medisintraller, og kravene til opplæring.
Det er også innført et nytt krav om tiltak for å holde seg faglig oppdatert på legemiddelhåndtering to ganger i året.
Summen av tiltakene som er gjort og satt i gang vil styrke kvaliteten i legemiddelhåndtering og dermed øke pasientsikkerheten.