Podkastepisode: Barn på sykehus

Sykehuset Østfold har sin egen podkast, og i den nyeste episoden forteller Christian Lunde-Hanssen og Linda Porsmyr-Rønningen om hvordan vi ønsker å møte barna på sykehuset.

Christine Mathiesen
Publisert 07.11.2024
Linda Porsmyr-Rønningen og Christian Lunde-Hanssen
Linda Porsmyr-Rønningen og Christian Lunde-Hanssen

Christian Lunde-Hanssen er psykologspesialist i CL-teamet, og Linda Porsmyr Rønningen er førskolelærer i barne- og ungdomsklinikken i sykehuset. De møter daglig barn, ungdommer og deres pårørende, og er engasjerte i ulike aktiviteter som bidrar til å gjøre sykehuset mer barne- og ungdomsvennlig.   

- For barn som kommer på sykehus er ofte veldig mye nytt, og det kan medføre stress og usikkerhet. Jeg anbefaler å møte opp til timen i god tid, slik at pulsen kan senke seg før man kommer inn til undersøkelse. Det er gunstig både for barnet selv, og for foresatte som er med. Det er viktig at de voksne som kjenner barnet også greier å være rolige og vise trygghet, slik at de blir en trygg, god støtte for barnet. Dersom mammaer og pappaer eller andre som er med viser at de gruer seg like mye som barnet, da blir det fryktelig mye gruing, og det kan gjøre behandlingen eller undersøkelsen vanskeligere, sier Lunde-Hanssen.

Kallus – barnas venn på sykehuset og et kommunikasjonsverktøy 

Kallus

Vi får dessuten høre mer om Kallus, sykehusets maskot som flyttet inn på sykehuset 4. mars 2024. Han er en stor maskot i bjørneform med masse god og myk pels. Kallus har ulike funksjoner og fungerer både som barnas venn på sykehuset, pasient og legens/sykepleierens hjelper i ulike situasjoner. Han har finesser som nesebor, åpning til PEG-sonde på magen og åpning i baken, slik at ulike undersøkelser og prosedyrer kan demonstreres på bjørnen.