Ønsker svenske fødende velkommen til Kalnes igjen

Med pandemien mistet svenske gravide muligheten til å bruke fødetilbudet i Sykehuset Østfold. – Nå er vi glade for at vi fra 1. september kan ta imot innbyggere i Västra Götalandsregionen igjen, sier Åse Kari Kringlåk, avdelingssjef i kvinneklinikken.

Anne-Grete Melkerud
Publisert 30.08.2022

Avdelingssjef Åse Kari Kringlåk med Alexander (2 dager)

Avdelingssjef Åse Kari Kringlåk med Alexander (2 dager)

Avtalen om fødselsomsorg mellom Sykehuset Østfold og Västra Götalandsregionen har eksistert i mange år.

- Her er det tatt imot mange svenske barn gjennom årene, men da grensen ble stengt under pandemien, kunne ikke lenger svenske gravide velge å komme til Kalnes. Det har tatt tid å starte opp tilbudet igjen, men fra 1. september kan vi tilby fødselsomsorg til svenske kvinner på samme vilkår som til egen befolkning, sier avdelingssjefen.

Fra ultralyd til fødsel

​​Allerede fra oppstartsdatoen 1. september kan gravide kvinner bosatt i Västra Götalandsregionen føde i Sykehuset Østfold Kalnes. Sykehuset tar også imot henvisninger til rutineultralyd i 18 uke fra samme dato.

- Vi har også hatt noen svenske fødende her de siste årene, men da har det vært ved behov for akutt hjelp. Sykehuset Østfold er som alltid pliktig til å motta og behandle øyeblikkelig hjelp pasienter, også fra Sverige, sier hun.

Har tatt imot to små

I føde-barselavdelingen i Sykehuset Østfold Kalnes, er sommerferien blant medarbeidere nå avviklet.

- Dette var min første sommer som avdelingssjef her, og jeg var spent på hvor hektisk det ville være i ferietiden. Det er et kjent problem at det er vanskelig å få tak i jordmødre og vikarer. Men her har medarbeiderne brettet opp ermene og stått på. Og for meg var det beste med sommeren at jeg fikk lov til å bidra i avdelingen. Jeg har til og med fått ta imot to barn, sier Kringlåk.

Endelig normal drift

Avdelingssjefen startet i Sykehuset Østfold i mars i år, mens sykehuset fortsatt var sterkt preget av pandemien.

- Heldigvis var det da åpnet for at far eller medmor kunne være til stede igjen etter lang tid med restriksjoner. Når vi nå åpner for at svenske kvinner kan velge å føde her, er vi endelig tilbake i normal drift igjen, sier hun. ​