Nytt utstyr øker pasientsikkerheten
Ambulansetjenesten i Østfold har tatt i bruk en moderne multimonitor som gir detaljerte målinger av pasienten og som er utstyrt med hjertestarter. Nå kan de også sende EKG fra multimonitoren og kommunisere digitalt med lege i sykehuset ute hos pasienten.

Ambulansetjenesten i Halden var først med å ta i bruk telemedisin, som gjorde at de kunne overføre EKG til sykehuset allerede i 1998.
- Nå kan vi ta EKG med multimonitoren og sende til sykehuset, og den digitale kommunikasjonen med sykepleier og lege i sykehuset, blir lagret automatisk i den elektroniske pasientjournalen, sier paramedic Jon Groth.
EKG brukes blant annet i diagnostikk av hjerterytmeforstyrrelser og hjerteinfarkt. Det første EKG som ble sendt og hvor meldinger ble utvekslet i den nye løsningen, gikk fra ambulansetjenesten i Indre Østfold til sykehuset på Kalnes 4. mars i år. Nå er løsningen i bruk i hele ambulansetjenesten.
Alt i ett
Prehospital avdeling har kjøpt inn 34 multimonitor-apparater som er tatt i bruk i alle de fem ambulansestasjonene og helseekspressen.
- Det nye apparatet letter arbeidet til medarbeiderne i ambulansetjenesten betraktelig.
Tidligere måtte vi hente flere enheter i ambulansen for å ta med oss inn til en pasient. Det var tidkrevende og tungvint, og ofte måtte en av oss tilbake til bilen for å hente mer utstyr. Det nye apparatet har alle funksjonene i én og samme maskin, som er mye enklere å bære med seg til pasienten, sier Groth.
Multimonitoren måler puls, blodtrykk og oksygenmetningen i blodet. Den måler CO₂, temperatur, og inneholder hjertestarter og EKG.
- Nå kan alle de viktigste undersøkelsene våre gjennomføres med et arbeidsverktøy. I tillegg er det en stor fordel at vi kan endre innstillingene slik at den er tilpasset barn, sier han.

Endelig på plass
Ønsket om bedre muligheter til å overvåke pasienter i ambulansen, har vært stort i mange år.
- Vi har jobbet lenge for dette, og siden vi har vært med i den nasjonale anskaffelsesgruppen, har vi kunnet bidra med synspunkter på hva slags utstyr vi har behov for. Vi er veldig fornøyde med at utstyret nå er på plass, sier Groth, som har deltatt i det nasjonale arbeidet sammen med Jonny Johansson fra medisinsk teknologisk avdeling i sykehuset.
Multimonitoren finnes i to varianter; en standard og en som også kan brukes på intensivpasienter.
- Vi har valgt den mest avanserte varianten. Det betyr at vi har mulighet til å måle arterielt blodtrykk. Ved transport av intensivpasienter er denne overvåkingsfunksjonen ofte i bruk. Fram til nå har vi måttet ta med eksternt utstyr fra sykehuset, sier Groth.
Sykepleierteam får varsel
Fram til nå har EKG blitt tatt og sendt til ansvarlig sykepleierteam i hjertemedisinsk avdeling via Mobimed, som ble tatt i bruk i 1998. Nå sendes EKG av pasienter direkte fra den nye multimonitoren til teamet.
- En av sykepleierne i teamet er alltid logget på. Sykepleieren varsler lege i akuttmottaket, som logger seg på og ser pasientens EKG og andre viktige verdier, sier Mathilde Nedberg Pettersen som er fagutviklingsrådgiver i hjertemedisinsk avdeling og har ansvar for EKG mottak i sykehuset.
Legen som ser EKG, vurderer om pasienten skal kjøres til sykehuset på Kalnes, direkte til Oslo universitetssykehus eller om pasienten kan kjøres til legevakt. Meldingene skrives direkte inn på skjermen, så medarbeiderne i ambulansen får rask beskjed.
- Vi er fornøyde med at vi endelig har startet opp med den nye løsningen som ambulansepersonell lenge savnet. Nå har de fått en ny monitor med integrert hjertestarter i samme apparat. Dette har prehospital avdeling ønsket i mange år, sier Jonny Johansson som er fagutviklingsrådgiver og opplæringsansvarlig for medisinsk teknisk utstyr.
Alle målinger overføres automatisk fra multimonitoren til den elektroniske pasientjournalen.
- Sanntidsoverføring av målingene som gjøres i ambulansen, gjør sykehuset godt forberedt før ambulansen kommer med en pasient som trenger akutt behandling, sier han.

Mer detaljert informasjon
Ambulansearbeiderne i dag har en omfattende medisinskfaglig utdannelse. Akuttmedisinsk behandling iverksettes der pasienten befinner seg, uavhengig av sted eller tid på døgnet.
- Vi har tett dialog med sykehus og eventuelt legevakt når vi møter pasienten. Multimonitoren gir oss en bedre mulighet til å få et helhetlig bilde av pasienten, og vi kan gi mer detaljert informasjon videre til legene som skal ta imot pasienten, sier Groth.
