Mr. Infeksjon gir seg, men bare nesten...

- Det mest spennende i min karriere, har vært å følge den enorme utviklingen i behandlingen av HIV-viruset. Fra vi ikke kunne gjøre noe for pasientene på tidlig 80-tall til at de nå tar en pille og lever normale liv, sier infeksjonssjef Jetmund Ringstad.

Ingrid Winsnes Trømborg
Publisert 02.08.2024
Jetmund Ringstad
Jetmund Ringstad gir seg som avdelingsleder for infeksjonsavdelingen i høst - og har en lang og innholdsrik karriere bak seg. Utdanning i tropemedisin og mange jobbe-opphold i Afrika er noe av det han har på CV-en.

Jetmund Ringstad gir seg som avdelingsleder for infeksjonsavdelingen i høst - og har en lang og innholdsrik karriere bak seg. Utdanning i tropemedisin og mange jobbe-opphold i Afrika er noe av det han har på CV-en.

30. september går Jetmund Ringstad av som avdelingssjef på infeksjonsavdelingen. Da har han vært praktiserende lege i over 45 år, men han blir å se i gangene på Kalnes litt til. Ringstad er et kjent ansikt for mange i Østfold, og han har vært en framtredende fagperson for sykehuset i media gjennom mange år. Når han nå går av som avdelingssjef for infeksjonsavdelingen i høst, har han en lang og innholdsrik legekarriere bak seg. Det hele startet i Tromsø, der han fullførte medisinstudiet i 1979 etterfulgt av turnustjeneste i Arendal og Vestre Slidre.

Interessen for tropemedisin ble vekket tidlig

- Jeg hadde allerede i studietiden et tre måneders opphold i Afrika og ble da bestemt på at dit ville jeg tilbake. Etter turnus dro jeg derfor til Liverpool og tok Diploma of Tropical Medicine and Hygiene ved Liverpool School of Tropical Medicine. 

Ringstad var også interessert i forskning og dro derfor tilbake til Tromsø for å ta en doktorgrad. 

- Det ble riktignok ingen infeksjonsmedisinsk doktorgrad, men jeg ble trukket inn i et av 80-tallets «hotteste» emner, nemlig forskning på antioksidanter. Dette omfattet studier både i basal fysiologi - jeg har tatt livet av et usannsynlig stort antall rotter - og epidemologi hvor jeg fikk tilgang til data fra Tromsø-undersøkelsen. Stipendiat-tiden var svært spennende. Jeg studerte blant annet statistikk og epidemiologi ved Tufts University i Boston og University of Minneota. Her fikk jeg kontakter som inviterte meg til et års postdoc-opphold ved University of Alabama at Birmingham.  

Spesielt interessert i HIV

Etter doktorgraden dro hele familien til USA. Ringstad forteller at det var et flott år for alle sammen. 
- Under oppholdet der fikk jeg kontakt med en av USAs ledende infeksjonsmedisinere og det var da interessen for HIV-viruset for alvor ble vekket. Dette var før man hadde behandling for HIV, og jeg var så heldig at jeg fikk jobbe på 1917-klinikken hvor de drev utprøvende behandling.
Etter oppholdet i USA flyttet familien til Fredrikstad, og Ringstad begynte å jobbe på Sarpsborg sykehus.

- Her fikk jeg jobbe sammen med Oddbjørn Brubakk, en av de mest anerkjente infeksjonsmedisinerne vi har hatt. Etter fullført spesialisering, har jeg pendlet til Ullevål i perioder og vært overlege på infeksjonsavdelingen der, men etter 2009 har jeg bare jobbet på SØ.

Mange utenlandsopphold

Jetmund Ringstad har med sin utdannelse og store interesse for u-lands medisin og HIV spesielt, jobbet i Afrika i mange perioder. Så lenge barna var i skolealder, har familien vært med.

- Barna mine har gått i skole- eller barnehage i England, USA, Gambia, Malawi og Tanzania (Zanzibar), og jeg vil tro at de på den måten har fått viktige erfaringer. 

Utenlandsoppholdene har vært i regi av universitetene i Oslo eller Bergen eller andre institutter i Europa og USA. Ringstad har både jobbet klinisk som lege og drevet opplæring og undervisning av lokalt helsepersonell.  

- Det er et stort behov for post-graduate undervisning i Afrika og i mange år arrangerte vi i samarbeid med universitetene i Oslo og Addis Ababa et infeksjonskurs for indremedisinere i Etiopia.  Det var utrolig inspirerende. 

Ringstad har bare opplevd velvilje fra sykehusets ledelse slik at han har kunnet kombinere jobben her og oppdrag i andre land på en god måte, blant annet ved å benytte alle permisjoner til Afrika-opphold.

Avslutning av kurs for indremedisinere i Addis Abeba
Jetmund Ringstad har holdt mange kurs for afrikansk helsepersonell, her fra et av kursene han holdt for indremedisinere i Addis Abeba. Foto: Privat.

Får nye perspektiver

- Ved å arbeide i Afrika får du et helt annet perspektiv på medisinfaget. Du får se grov patologi som du aldri får se her, og samtidig ser du også hvor mye du kan gjøre med relativt beskjeden innsats. Det har vært utrolig spennende å følge utviklingen, spesielt på Zanzibar hvor jeg har jobbet i fire perioder. Alt blir litt bedre for hver gang jeg har kommet dit. Tilgangen på medikamenter er blitt mye bedre og HIV- og tuberkulose medisiner er gratis. 

- Det er fint å se at disse landene bygger opp egne, gode utdanningsinstitusjoner og at lokale ungdommer tar helseutdanning. Jeg har tidligere undervist medisinstudenter i Tromsø og Oslo, men sist vinter underviste jeg medisinstudenter på University of Zanzibar, og jeg må si at jeg ble utrolig imponert over kunnskapsnivået og engasjementet. 

Ringstad er opptatt av hvordan det å oppleve fattigdom og et helt annet helsevesen, gir viktige perspektiver og nye erkjennelser.

- For meg har det vært interessant å se hvor viktig administrasjon på et sykehus er. Hvordan driver du et sykehus når ingen pasienter har personnummer eller vet når de er født? Hvordan lager du et godt arkivsystem da? Det er mange utfordringer i afrikanske land som vi her i Norge tar for gitt.

Jetmund Ringstad
Jetmund Ringstad har vært i nærmere 130 land og har kontakter verden over.

Nysgjerrig og eventyrlysten 

Ringstad alltid hatt mange reisedrømmer. Så langt i livet har han vært i nærmere 130 land og synes det er like morsomt å reise nå som da han var yngre. 

- Det å bli kjent med nye kulturer, se nye steder, lese seg opp i forkant og underveis, og ikke minst bli kjent med nye mennesker, er så spennende. Jobbmessig har jeg også fått kontakter verden over, og jeg snakker med kolleger i Afrika hver eneste uke. Det å reise for å jobbe, gjør at du ser ting med litt andre øyne, du får bidra og du får også en annen kontakt med menneskene der du kommer, sier han.

Leder med klinisk ballast

Ringstad drev mye med forskning etter doktorgraden. Han har omtrent 100 publikasjoner med smått og stort på CV-en. Han har forsket mest på fettsyrer og mindre på infeksjonsmedisin. Etter hvert ble det flere administrative oppgaver og da måtte forskningen vike.

- Jeg fant ut etter hvert at jeg ikke kunne ri for mange hester. Så når jeg ble leder, måtte jeg prioritere det sammen med klinikken. Men jeg er glad jeg ikke ble leder for tidlig. God klinisk og forskningsmessig ballast gjør - for min del - at lederoppgavene også blir mer meningsfulle.  

Lojalitet og stolthet vokser fram

At det etter hvert ble Sykehuset Østfold som ble Ringstad sin hovedarbeidsgiver, har mye med tilhørighet til distriktet å gjøre. 

- Jeg synes Fredrikstad er en flott by å bo i. Nærhet til sjø og båtliv betyr mye. Her får jeg tatt vare på kontakten med familie og venner jeg har helt tilbake fra barneskolen.

I første omgang hadde valget med å jobbe i SØ, ikke så mye med SØ som institusjon å gjøre, men over tid endret det seg.

- Når man blir en del av et arbeidsmiljø og en organisasjon, vokser det fram en lojalitet til arbeidsplassen og også stolthet. Jeg er veldig glad for at jeg fikk være med på flyttingen til Kalnes. For infeksjonsfaget har det vært veldig bra. På Kalnes fikk vi muligheten til å bygge en større avdeling med enerom og fullverdige luftsmitte- og kontaktsmitte isolater. 

Viktig å utdanne egne spesialister

Infeksjonsavdelingen søkte om gruppe 1 status og fikk det i 2016. Det betød at avdelingen kunne utdanne sine egne spesialister, og at de har kunnet få all nødvendig utdannelse på sykehuset. Det har betydd mye for rekruttering og utdanning, tror Ringstad. 

- Nesten alle overlegene ved avdelingen er utdannet her. 
Ringstad er opptatt av at SØ tar utdanningsansvar slik at medarbeidere får muligheten til å utvikle seg og bruke sine kunnskaper på sykehuset. 

Forskning betyr mye for rekruttering

- Jeg tror utdanning og forskning er viktig for at vi ikke skal miste flinke fagfolk når gresset kan virke grønnere andre steder. Oppbyggingen av forskningsavdelingen som er gjort på sykehuset det siste 10- året, er imponerende. Mulighetene for forskning og fagutvikling betyr mye for rekruttering, tror Ringstad. 

Samfunnet har endret seg og pasientene kommer inn med mer kompliserte problemstillinger og mange er multisyke. Det betyr at vaktbelastningen er mer krevende enn før.

- Pågangen på akuttmottaket kan være 130 pasienter på et døgn mot kanskje 20-30 da jeg begynte som lege. Nå lever folk lenger med ganske kompliserte helseproblemer. Jeg tror vi både må se på vaktsystemene våre og bemanningen for at slitasjen ikke skal bli for stor på unge leger og pleiere.

Å være lege betyr en kontinuerlig utdannelse

Siden oppstarten i 1979, har mye skjedd i medisinfaget, forteller Ringstad. 
- Faget er heldigvis i kontinuerlig utvikling og behandlingsmulighetene er blitt enormt forbedret og annerledes siden jeg startet. Det er viktig å presisere at å være lege betyr kontinuerlig utdannelse. Hadde jeg praktisert 1979-medisin i dag, hadde jeg vært buret inn for lengst, smiler han. 

Vært med på hele HIV-historien

Ringstad har fått være med på mye utrolig spennende som doktor. Han trekker fram legionella- epidemien i 2005, da Sykehuset Østfold hadde over 100 smittede og hvor 10 pasienter døde. 
- Samarbeidet med forskjellige etater og institutter og oppklaringen av epidemien var forbilledlig - til og med Dagbladet skrev det. 

Men det er spesielt det å ha vært med på hele HIV-historien som Ringstad har opplevd som aller mest spennende. Det har vært en enorm utvikling fra viruset dukket opp på 1980-tallet og pasientene bare måtte akseptere sykdommens utvikling, til de første medikamentene kom som ga enorme bivirkninger, og til i dag da pasientene bare trenger å ta en pille daglig og kan leve normale liv. 

- Langt ut på nitti-tallet var det liten åpenhet om homofili. Jeg har sittet i mange samtaler med foreldre som fortvilet benektet at deres AIDS-syke sønner var homofile. De nærmest tryglet om at jeg skulle si at sønnen hadde kreft og ikke AIDS. Det kan virke uforståelig i dag, men se filmen eller les boken «Tørk aldri tårer uten hansker» av Jonas Gardell. Den beskriver virkeligheten slik den var. 

Jetmund Ringstad slutter som infeksjonssjef
Ringstad gir seg som infeksjonssjef i høst, men beholder en liten stilling i sykehuset.

Beholder en liten stilling

Da Jetmund Ringstad ble 67 år, var han ikke klar for å gå av med pensjon. Før jul blir han 72 år og han er klar for pensjonisttilværelsen. Selv om det er en sannhet med modifikasjoner, for han vil fortsatt ha en liten stillingsprosent i sykehuset en tid framover.

- Det har vært en prosess og tanken på å gi seg har modnet i meg. Men jeg er glad for å kunne jobbe litt av og til, for jeg er fortsatt interessert i faget og pasientene. Det blir trolig også noen Afrika-oppdrag i tida som kommer.

Ringstad gleder seg til å disponere tiden sin selv, og ikke minst kunne pleie familie og venner. Reising står fortsatt høyt på lista, for passet har plass til enda flere stempler. Familien eier også en seilbåt som ligger til havn i Barcelona, den skal nå brukes enda mye mer. 

- Å seile i Middelhavet er fantastisk. Barcelona er lett å reise til og sesongen varer helt fra mars til november.