Jeg velger SØ

Jeg anbefaler jobb på sykehuset til vennene mine

Mathilde Hensel Linna, helsefagarbeider på infeksjonsavdelingen, tror hun vil jobbe i samme avdeling til hun blir gammel og grå. – Det var tilfeldig at det ble helse, men det var et heldig valg for meg.

Ingrid Winsnes Trømborg
Publisert 20.12.2024
Mathilde Hensel Linna
Helsefagarbeider Mathilde Hensel Linna valgte ved en tilfeldighet helsefaget. Det var et lykketreff! Hun stortrives på infeksjonsavdelingen i sykehuset.

Mathilde fra Tomter stod i valget mellom elektro og helsefag som 16-åring. Det var mormor som dyttet henne i helse-retningen.

- Mormor mente jeg passet i et helseyrke, så jeg hørte på henne. Det var jo litt tilfeldig, men i dag er jeg er glad hun hjalp meg til å velge.

Derfor ble det helse og Mathilde begynte på sykehuset allerede i 2018. Da fikk hun lærlingeplass etter VG2.

- Min plan var å ta påbygg, men når jeg fikk tilbud om lærlingeplass, kunne jeg ikke takke nei. Det skjer så mye på sykehuset, jeg får utviklet meg her.

Mathilde som trainee, og jobbet på lunge, infeksjon og kreft. Når hun så fikk jobb på bemanningsavdelingen, ble hun leid inn i 75 prosent på infeksjon. I vår fikk hun fast stilling på infeksjon. Og der vil hun bli.

- Det er et veldig godt arbeidsmiljø på infeksjon, det er et spennende fag og vi har gode sjefer. Noen ganger kan pasientene være litt krevende, men det er stort sett veldig trivelig å jobbe der.

Skal bistå og avlaste

Når Mathilde kommer på jobb, leser hun seg opp på pasientene som er inneliggende og blir med på NEWS-runde der det tas blodprøver og andre prøver. Så følger frokostutdeling til pasientene og stell.

- Etter visitten får jeg gjerne oppgaver som å ta ulike prøver, ta sårstell, sette inn PVK eller urinkateter og hjelpe pasientene opp hvis de bør ut og bevege seg litt.

Helsefagarbeidere skriver også PLO-meldinger og lager behandlingsplaner når pasienter kommer inn til avdelingen. Mathilde liker at det er stor variasjon i oppgavene.

- Vi helsefagarbeidere har fått ekstra oppgaver gjennom oppgavedeling, og jeg vil gjerne ha enda flere. Når vi helsefagarbeidere gjør oppgaver som tradisjonelt har vært sykepleieoppgaver, blir sykepleierne litt avlastet. Det er selvfølgelig mye igjen som bare sykepleiere kan gjøre.  

Og selv med ulike roller og ulike utdannelser, opplever Mathilde at alle har en viktig plass i teamet.

- Alle er med, uavhengig av om du er overlege eller assistent, så er du inkludert. Vi opplever oss som likeverdige, så vi er et godt team.

Trives på nattevakt

På infeksjonsavdelingen er grunnbemanningen at det skal være fem helsefagarbeidere på jobb på dagtid, tre på kveld og tre på natt.

- Jeg innstiller meg på det jeg får på vaktplanen min, men er mest glad i å jobbe kveld og natt. Siden jeg bor alene, er det trivelig å være sammen med pasientene på kvelden. Dessuten slipper jeg å stå opp tidlig, smiler hun.

På infeksjonsavdelingen har de ønsketurnus og Mathilde og de andre helsefagarbeiderne jobber hver 3. helg.

- Det skjer mye på dagvaktene og det er spennende og hektisk. Alle vakter er fine på sin måte og vi kan bytte vakter når vi trenger det, sier Mathilde.

Mathilde forteller at hun trives med alle oppgaver hun har.

- Det er den varierende hverdagen som passer meg bra. Jeg er så glad for at jeg har valgt riktig yrke.

Alltid noen som vil hjelpe

Mathilde innrømmer at når en pasient blir veldig akutt alvorlig syk, så er det litt skummelt og vanskelig. Men samtidig har hun alltid noen i teamet som kan hjelpe.

- Jeg er aldri alene, så jeg føler meg trygg i jobben. Likevel er det jo utfordringer vi må håndtere, men slik er et vel for alle, tror hun.

Opplæring i avdelingen skjer gjerne skulder ved skulder, og gjennom kompetanseplaner i læringsportalen.

- Ja, det er alltid noen å spørre, og stort sett får jeg svar på veldig mye mer enn det jeg spurte om, for kollegene på avdelingen er så engasjert i faget. Jeg opplever at vi har et åpent miljø for spørsmål. Jeg kan spørre samme spørsmål flere ganger, og får samme positive svar hver gang.

Mathilde Hensel Linna
Mathilde har alltid noen å spørre blant engasjerte kolleger på infeksjonsavdelingen.

Tar videreutdanning

- Jeg tar nettbasert videreutdanning i medisinsk virksomhet nå, den kom som et nytt studium i fjor. Den gir dypere kunnskap enn den utdanningen jeg har tatt før, både gjennom teori og praksis. Vi får simuleringsoppgaver og case som er relevante både for kommunale helsefagarbeidere og for oss på sykehus.

Mathilde skal skrive hovedoppgave og forsvare den om halvannet år. Men før det skal hun ut i praksis i fem uker, men hvor hun skal er ikke klart ennå.

- Jeg får dekket utdannelsen over infeksjonsavdelingens budsjett, og det er jeg glad for. Det betyr at jeg har plikttid i to år etterpå, men det gjør ingenting. Jeg hadde tenkt å bli her uansett, smiler hun.

Mathilde lurer av og til på å ta sykepleien, men lysten går litt i bølgedaler.

- Tre års heltidsstudium nå virker litt mye, men hvem vet? Kanskje jeg hiver meg uti det om en stund. 

Blir her til jeg er gammel og grå

- Jeg håper jeg bidrar med både arbeidslyst og glede, det sier i hvert fall kollegene. Jeg smiler og er stort sett i godt humør. Hvis jeg har en liten «downperiode» er det snakk om et kvarter og så er jeg like blid.

Kollegene og Mathilde tøyser gjerne med at hun kommer til å gå igjen i gangene på infeksjon når hun blir gammel og grå.

- Jeg er jo faktisk ganske erfaren nå, etter seks år her, det har vært litt utskifting. Men her vil jeg være, i hvert fall har jeg ingen planer om noe annet nå. Det sier mye om arbeidsplassen min.

Mathilde er samtidig flink til å stenge jobben ute når hun går ut døra.

- Når jeg har fri, er jeg ganske god til å ikke tenke på jobben. Det er selvfølgelig noen enkeltpersoner og -skjebner som rører deg, noen du alltid husker navnet på. Jeg har nok et stort hjerte for pasientene.

Anbefaler Sykehuset Østfold til venner

Mathilde har bosatt seg i Sarpsborg og bruker fritida sammen med venner og familie i tillegg til trening-

- Jeg har sett Greys anatomy alt for mange ganger. Sesong 1 til 8 er aller best og jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sett dem. Sesong fra 17 og utover har jeg sett bare en gang, utrolig nok, ler hun.

Mathilde tror et godt arbeidsmiljø har mye å si når unge mennesker skal velge arbeidsplass.

- Et ungt arbeidsmiljø har også betydning, men samtidig er det godt at det er mer erfarne og kompetente kolleger slik at vi kan føle oss trygge. Jeg anbefaler Sykehuset Østfold til mine venner, også de som ikke har helsebakgrunn, det finnes jo mange andre yrkesgrupper her også.