Jeg velger SØ

Min lidenskap er å kombinere teknologi og omsorg

- Drømmejobben må ha en kombinasjon av to ting for meg. Nemlig teknisk interesse og omsorg for pasienter, sier Sofie Dall Johansen (30) som har jobbet som radiograf ved Sykehuset Østfold i 8 år, og som fagradiograf ved CT de siste 2,5 årene.

Ingrid Winsnes Trømborg
Publisert 08.04.2025
Sofie Dall-Johansen
Sofie Dall Johansen, en av sykehusets unge radiografer, stortrives i jobben der hun både får hjulpet pasienter og brukt avansert teknologi.
Sofie startet som vikar på sykehuset sommeren 2016 og ble ferdigutdannet radiograf i 2017 ved OsloMet. Hun kommer fra Fredrikstad og både mor og far har bakgrunn fra helsevesenet. Etter å ha vurdert sykepleie, fulgte hun morens råd om å studere radiografi, en beslutning som har vist seg å være midt i blinken for henne. 
 
- Jeg har alltid vært interessert i tekniske oppgaver, og kombinasjonen av teknologi og å jobbe med mennesker er perfekt for meg, sier Sofie.

En spennende hverdag

Som fagradiograf med ansvar for CT, opplever Sofie at hun har en variert og givende arbeidshverdag. Hun har også kompetanse på røntgen og ultralyd, men er mest på CT på grunn av fagstillingen. 
 
- Jeg er veldig glad i å jobbe nært pasientene, selv om det kan være en psykisk påkjenning å se mange alvorlig syke mennesker. Jeg var nok ikke helt forberedt på det, sier hun. 
 
Sofie har også tatt videreutdanning i CT fra sommeren 2023 til sommeren 2024 for å tilegne seg spisskompetanse på fagfeltet.
 
- Fra starten av min karriere ble jeg veldig interessert i CT og jeg ønsket å utvikle meg etter å ha jobbet noen år. CT er veldig kompleks og under stadig utvikling. Med videreutdanningen føler jeg at jeg har fått oppdatert meg på forskning og litteratur, samt at jeg har økt den generelle CT kompetansen som jeg kan bruke på CT-lab og som fagradiograf. 

Teknologisk utvikling og faglig ansvar

CT-teknologien har utviklet seg mye siden den ble introdusert på 1970-tallet. Denne avanserte teknologien gir mulighet for å lage tredimensjonale bilder av pasienten på rekordtid, og den brukes blant annet til å undersøke blodårer, hjerte, skjelettet, kontrollere kreft, utføre akutte undersøkelser og til å ta biopsier/vevsprøve. CT er i stadig utvikling og Sofie er spesielt interessert i de nyeste fremskrittene innen dual-energy og spektral-CT.
 
- Spektral-CT gir oss muligheten til å få mer detaljert informasjon fra CT-bildene, og dette er naturligvis svært nyttig i diagnostiseringen, god bildekvalitet gir mer konkrete svar, forklarer Sofie.
 

Røntgen og CT

Røntgen: 

Består av et røntgenrør og en detektor. Kan ta bilder fra en vinkel og fungerer fint på små skjelett og røntgen thorax (brystkassa). Gir generelt liten stråledose sammenlignet med CT.

CT: 

Det finnes hovedsakelig tre typer av CT: Konvensjonell CT, dual-energi CT (spektral-CT) og fotonteller CT.
En konvensjonell CT (vanlig CT) består av et røntgenrør og en detektor som snurrer rundt pasienten ekstremt raskt og kan lage tredimensjonale bilder av pasienten. Dual-energy, Sprektral-CT og fotonteller CT er videreutvikling av konvensjonell CT.
 
Spectral-CT har en rotasjonstid eller kan snurre rundt en person på 0,27 sek. I sykehusets spektral-CT er det ett røntgenrør og to detektorer, dette kalles dual layer. 
 
Sykehuset Østfold er ett av fire sykehus i Norden som har spektral-CT. De andre er Ahus, Haukeland og Århus i Danmark.

Postprosessering gir muligheter

Det er mye fokus på spektral-CT i avdelingen, den er fortsatt ganske ny og Sofie forteller at medarbeiderne fortsatt blir kjent med maskinen og hva den kan brukes til. Med spektral-CT følger også muligheter for flere postprosesseringsmetoder, som betyr at det er flere muligheter for å redigere CT-bildene i etterkant. 
 
- Vi kan for eksempel «booste» kontrasten opp eller redusere den. Vi kan også fjerne kontrasten virtuelt eller fjerne kalsium i bildet for å skille om det er plakk eller blod, forteller Sofie.
 
Etterarbeidet med postprosessering tar tid, og Sofie er litt bekymret for at andre avdelinger kan tro at medarbeiderne ikke jobber effektivt nok.
 
- Noen kan misforstå hva vi holder på med, tror jeg. Vi bruker mye tid på planlegging, postprosessering og smittevasking før og etter undersøkelsene. Vi jobber på en måte med litt usynlige oppgaver. Selv om kolleger i andre avdelinger på sykehuset sender mange pasienter til oss, tror jeg ikke alle vet hva en CT- undersøkelse innebærer. Det er viktig at avdelingene har forberedt pasienten til undersøkelse slik vi har bedt om. Hvis ikke, kan det gå utover neste pasient og vi blir forsinket. 

Et fantastisk arbeidsmiljø

En typisk arbeidsdag på CT-labben for Sofie innebærer å sjekke akuttutstyr, logge seg på imatis, planlegge - og utføre undersøkelser. Sofie har noen ganger rollen som koordinator på dagtid, og da sørger hun for at pasientene blir undersøkt etter prioritering og er bindeleddet til radiologene samt inn/ut av avdelingen for CT. Denne rollen heter vaktansvarlig radiograf på vakt. 
 
Hun trives godt med å jobbe i team og setter stor pris på samarbeidet mellom radiografer, sekretærer, radiologer og ledere. De har også et eget fagteam på CT som består av alle de overnevnte yrkesgruppene. Disse jobber tett sammen for å hele tiden terpe på kvalitet, strålevern, pasientsikkerhet og har jevnlige møter hvor det diskuteres saker.
 
- Vi har et fantastisk arbeidsmiljø hvor det er lov å stille «dumme» spørsmål. Vi lærer masse av hverandre. Vi har ikke noe hierarki, det er stort rom for å spørre for å lære. Kollegene mine er veldig flinke til å lære bort, og jeg opplever at radiografer og radiologer lærer mye av hverandre. Det gjør at vi har opparbeidet oss en faglig høy kompetanse i avdelingen.
Det er alltid rom for forbedring på enhver arbeidsplass. Ingen er 100 prosent, tror Sofie.
 
- Det viktigste for meg var å finne en arbeidsplass hvor det å jobbe ga meg noe verdifullt, et sted der mitt bidrag kan bety noe for de som trenger hjelp. Jeg tenker det er naturlig å sette pris på at man selv er frisk og rask når man ser folks historier. For meg er det viktig å huske på.
Sofie Dall-Johansen
Sofie trives godt i rollen som vaktansvarlig, men vil også gjerne jobbe tett med pasientene. Det akutte er det aller mest spennende.

Liker det akutte best

- På akutt-CT tar vi i snitt 57 pasienter i døgnet og har drift 24/7. De fleste tas på dagtid og kveld, men kan være over 20 undersøkelser på natt ved stor pågang.
 
Hvis Sofie har rollen som vaktansvarlig radiograf CT, ringer hun inn pasientene fra ringelab-lista. Det er pasienter som enten er inneliggende, er i akuttmottaket eller på poliklinikk og trenger å bli undersøkt raskt. Vaktansvarlig har ansvar å sette opp pasienter på alle CT-labbene. CT1 som er spectral-CT-en, brukes hovedsakelig til akutte undersøkelser, men det er også noen timer å ta fra de to andre CT-maskinene. For eksempel gjøres intervensjoner som biopsi på CT3, og er det inneliggende pasienter som er henvist til dette, er det vaktansvarlig sin oppgave å sørge for at det blir gjort. På dagtid er det alltid to personer som jobber sammen på hver av CT-ene, mens en er vaktansvarlig.  
 
- Jeg trives veldig godt i rollen som vaktansvarlig, men liker også veldig godt å jobbe med pasienter, så vet ikke helt hva jeg liker best faktisk. Gjennomgående liker jeg godt at det er litt action, så trives nok bedre i akutt-roller enn på poliklinikk. 
 
Sofie har erfaring fra privat røntgeninstitutt, men det var ikke noe for henne. 
 
- Det var en helt annen pasientgruppe, og alle var poliklinikkpasienter med planlagt time. Det ble rett og slett ikke spennende nok. Problemstillingene var for generelle og like, på sykehus har vi mer spesifikke og utfordrende problemstillinger der vi må bryne oss mer. Det liker jeg, sier Sofie.

Utfordringer og motivasjon

Sofie søkte fagstillingen fordi hun synes CT er spennende, og fordi hun ville bidra i avdelingen faglig. Selv om jobben kan være hektisk og tidkrevende til tider, finner Sofie stor motivasjon i interessen for faget og ønsket om å lære noe nytt. Som fagradiograf har hun ansvaret for EK sammen med CT av barn og optimalisering av CT-prosedyrer. Målet er alltid økt pasientsikkerhet og bedre arbeidsflyt. 
 
- Det er viktig for meg at vi alltid streber etter å forbedre oss og at vi kan tilby den beste behandlingen til pasientene våre, sier Sofie.
 
- Jeg opplever stor variasjon i jobben min og liker at det skjer ting, ingen dag er lik. Jeg ønsker alltid å utfordre meg selv og være klar for å lære noe nytt, sier hun.
 
Hun er også opptatt av å bidra til et godt arbeidsmiljø og å øke kompetansen blant kollegene. 
- Jeg liker å diskutere med andre radiografer og radiologer, og jeg tror vi kan lære mye av hverandre, avslutter Sofie.

Støttetjeneste, men skulle hatt mer tid

Det mest utfordrende for Sofie og kollegene i avdelingen, er tid. Eller mangel på tid. 
 
- Vi er en støttetjeneste for klinikkene og vil så gjerne gjøre oppgavene våre kjapt og effektivt, men kan nok oppleves som en flaskehals noen ganger. Mange pasienter må også vente i akuttmottaket. Vi har bare 3 CT-maskiner og uansett hvor mange folk det er på jobb, kan vi bare ta en pasient om gangen i hver maskin. Vi kan få en del telefoner fra kolleger som synes det tar lang tid, forklarer Sofie.

Ser lyst på framtida

Sofie ser lyst på fremtiden og er spent på hvordan teknologiske fremskritt, som kunstig intelligens, vil påvirke radiografifeltet. 
 
- Jeg gleder meg til å se hva teknologien vil bringe og hvordan det kan forenkle arbeidet vårt, sier hun. 
Sofie gleder seg stort over at kolleger kommer til henne og spør om råd eller har forslag til hvordan ting kan løses på en bedre måte.
 
- Vi må alltid lete etter forbedringer og forenklinger slik at vi får tid til andre viktige oppgaver. God kommunikasjon er viktig også her. Både innad i avdelingen, men også ut til andre avdelinger. Jeg kan bli bedre og alle andre kan også bli det, særlig når kommer til et annet fagområde som en selv ikke kjenner godt til. Jeg må stole på hvordan andre jobber, og deres rutiner er der av en grunn, slik som med våre.
 
Og framtida da, Sofie – hvor er du om ti år? 
 
- Jeg er her, smiler hun. Her trives jeg og her vil jeg bli!