Hvordan ivareta pasienter med uhelbredelig sykdom?

Hva kan du om palliasjon? Nå har helsepersonell i kommunene mulighet til å få kunnskap om hvordan pasienter som er uhelbredelig syke, kan gis lindrende hjelp.

Ingrid Winsnes Trømborg
Publisert 30.09.2024
Kreftsykepleierne Anne Sofie Steinsland og Kine Torgersen
Senter for lindrende behandling ved kreftsykepleierne Anne Sofie Steinsland og Kine Torgersen, inviterer til grunnkurs i palliasjon i oktober. Målgruppa er klinisk personell i sykehus og kommune som jobber med pasienter som er uhelbredelig syke.
Lindrende behandling, også kalt palliativ behandling, er å gi best mulig symptomlindring, pleie, omsorg og livskvalitet for pasienter med uhelbredelig sykdom.  
 
- Kunnskap om palliasjon og symptomlindring er aktuelt for mange flere enn medarbeidere i kreftavdelingen. Derfor inviterer vi alle som er interessert til å delta på et omfattende grunnkurs vi gjennomfører nå i oktober, sier Anne Sofie Steinsland, kreftsykepleier og fagutviklingsrådgiver i Senter for lindrende behandling (SLB).  
 
- Mange tenker nok på kreft når de hører ordet palliasjon, men det kan være andre sykdommer også. Palliasjon er i utgangspunktet et fagfelt som er diagnoseuavhengig. Det dreier seg ikke bare om hjelp og lindring for pasienter i aller siste fase. Mange kan leve ganske lenge med en alvorlig og endelig diagnose, sier kreftsykepleier Kine Torgersen. 
 
- Vi på SLB har som mål å gi lindrende behandling til pasienter med en uhelbredelig kreftsykdom slik at livskvaliteten kan bli bedre, sier Steinsland. 
 

Mange etterspør mer kompetanse 

Senter for lindrende behandling i sykehuset får mange forespørsler om å undervise om lindrende behandling internt på sykehuset og ute i kommunehelsetjenesten. 
- Vi anbefaler derfor våre kolleger å melde seg på grunnkurset. Dagene vil gi økt faglig kompetanse i lindrende behandling.
 
Noen tema på grunnkurset er: 
  • Smerte, dyspné, delir og palliativ strålebehandling  
  • Å forlenge eller ikke forlenge 
  • Samhandling, kommunikasjon med pasienter fra andre kulturer 
  • Barn og voksne som pårørende 
  • Symtomlindring hos den alvorlige syke pasienten 
 
Et nærbilde av hender som holder en rød ball

Foto: Shutterstock.com

Ledige plasser – meld deg på 

Målgruppa er helsepersonell i kommunene og på sykehuset. 
 
- Nå er det 53 påmeldte, og vi vil gjerne ha med flere. Det er per nå flest påmeldte fra kommunene. For sykehusets medarbeidere er vårt tredagers grunnkurs helt gratis. Eksterne kursdeltagere betaler 1200 kr, for alle tre dagene. 
 
Steinsland er overbevist om at ny kunnskap i symptomlindring hos medarbeidere som jobber med  palliasjon i ulike avdelinger på sykehuset, vil gi økt trygghet i møte med pasienter og pårørende. 
 
- Tidligere grunnkurs har hatt størst deltagelse av helsearbeidere fra kommunehelsetjenesten, som ofte står alene i situasjonene. Senter for lindrende behandling ser at det også er et behov for økt kompetanse i palliasjon hos helsearbeidere på sykehuset. Både helsefagarbeidere, sykepleiere og leger er velkomne til å delta, sier Torgersen. 
 
Grunnkurset ligger på kompetansebroen der medarbeidere i kommunene kan melde seg på, og i læringsportalen der medarbeidere i sykehuset kan melde seg på. Nå i oktober går kurset over tre dager: 16., 23. og 24. oktober. Kurset foregår i plenumssal 1 på Kalnes.  
 
Frist for påmelding er 11. oktober. Norsk sykepleierforbund har besluttet at grunnkurset gir tellende timer for klinisk spesialisering i sykepleie.  
 

Kjenner du til Senter for lindrende behandling? 

Torgersen og Steinsland er to av ti kreftsykepleiere i Senter for lindrende behandling (SLB). Senteret er en egen seksjon som ligger til kreftavdelingen og ledes av seksjonsleder Elisabet Nilsen Holm. To overleger med spesialistutdanning i palliasjon jobber i teamet i tillegg til at LIS-leger fra kreftavdelingen er på SLB i 3 måneder. 
 
- Vi er et lite tverrfaglig team og har ansvar for kreftpasienter i palliativ fase. Samarbeidet med prestetjenesten, smerteteamet, fysioterapeut, sosionom og ernæringsfysiolog er godt og viktig for oss, sier Steinsland. 
 
Senter for lindrende behandling har ansvar for tre senger på kreftavdelingen for pasienter med behov for avansert lindring. 
- Vi går ambulant til de sengepostene som har inneliggende kreftpasienter, hvis det er behov for symptomlindring etter henvisning fra lege. I tillegg tar vi imot pasienter på poliklinikk. 
 

Forlenget arm ut mot kommunene 

Senter for lindrende behandling er et lavterskeltilbud og primærhelsetjenesten, pasienter og pårørende kan ta kontakt med SLB på deres vakttelefon mandag til fredag mellom klokka 08:00 - 15:00. 
 
- Vårt mål er å være en forlenget arm ut mot primærhelsetjenesten. Vi følger pasientene ut av sykehuset og hjem etter sykehusopphold. Vi reiser også på hjemmebesøk og da er ofte hjemmesykepleien med. Kreftkoordinatorene er også en viktig samarbeidspartner for oss, forklarer Steinsland. 
 
SLB gjennomfører digitale visitter med palliativ enhet på helsehusene i Østfold. Dette er videokonsultasjoner med lege og sykepleiere på helsehuset der de drøfter behandling av ulike pasienter. 
- Vi jobber også med digital hjemmeoppfølging av pasientene, der vi kartlegger pasientenes situasjon og helsetilstand gjennom ulike skjema for å kunne gi dem riktig symptomlindring, og sørge for at de slipper å komme på unødvendige timer på sykehuset, sier Torgersen. 
 

Ønsker at pasientene skal få dø hjemme 

- Vårt mål er at de fleste pasienter som er uhelbredelig syke og som ønsker det, skal få dø hjemme eller på helsehuset, sier Torgersen. 
 
Et pilotprosjekt som nettopp er satt i gang, er SØMSAM som står for sømløs samhandling.  
- Her skal vi teste en digital løsning via appen Nimble for samhandling mellom sykehus og kommunehelsetjenesten etter at pasienten er utskrevet fra oss. Formålet er å gi økt trygghet og kompetanseoverføring til helsepersonell i kommunene og forebygge unødvendige reinnleggelser. Lunge- og hjertepoliklinikken deltar også i prosjektet sammen med Halden og Sarpsborg kommuner, forklarer Torgersen.  
 

Kompetanseoverføring gjennom nettverk 

I alle kommuner i sykehusets nedslagsfelt er det et ressursnettverk i kreft og palliasjon. Senter for lindrende behandling bidrar med kompetanseoverføring også her. 
- To ganger i halvåret arrangerer vi halvdagsseminar for lederne av de lokale nettverkene og kreftkoordinatorer i kommunen. Det er veldig nyttig for dem og oss, sier Torgersen. 
 
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester, USHT, og Senter for lindrende behandling arrangerer årlig en Østfold-konferanse med ulike relevante tema. 
- For konferansen i mars 2025 er temaet allerede bestemt, det blir ivaretagelse av helsepersonell. Det håper vi mange vil delta på. Da møtes vi på kulturhuset i Rakkestad. Mer informasjon kommer, avslutter Steinsland.