Har klart å snu utviklingen
I løpet av fire år har psykiatrisk avdeling i Sykehuset Østfold Kalnes, klart å redusere overbelegget, øke kompetansen og redusere utgiftene. – Her har alle medarbeidere bidratt, sier avdelingssjef Ida Snopestad.
Etter flere år med utfordringer startet psykiatrisk avdeling et stort forbedringsarbeid i 2020. Nå er avdelingen nominert til sykehusets forbedringspris. Prisen deles ut fredag 20. september.
Avdelingen beskriver at de tidligere hadde en krevende hverdag med høy bruk av overtid, mange brudd på arbeidsmiljøloven og et økonomisk overforbruk.
- Og ikke minst hadde vi problemer med pasientflyten, siden vi ofte opplevde at den riktige seksjonen ikke hadde en ledig seng når vi fikk inn nye pasienter. Det påvirket kvaliteten på pasientbehandlingen, og ga stor arbeidsbelastning for medarbeiderne, sier Snopestad.
Høsten 2020 startet et omfattende forbedringsarbeid.
- Vi utarbeidet hele 48 tiltak knyttet til pasientflyt og kapasitet. Å starte så mye nytt samtidig som vi var i full drift med stort pasientbelegg, var en utfordring. Men jeg er imponert over den optimistiske holdningen medarbeiderne hadde allerede fra starten, sier avdelingssjefen.
Den største avdelingen
Psykiatrisk avdeling er den desidert største avdelingen i hele Sykehuset Østfold, med nesten 430 årsverk fordelt på mer enn 500 medarbeidere. Avdelingen har totalt 101 pasientsenger fordelt på 10 seksjoner.
- Vi opplevde at strømmen av pasienter økte, og vi brukte mye tid på å finne en ledig seng. Det kunne for eksempel være at en pasient som burde bli innlagt på seksjon for affektive lidelser, i stedet måtte få et midlertidig overbeleggsrom på en psykoseseksjon. Selv om pasienten selvfølgelig fikk god behandling, var det ikke der den riktige kompetansen var, og ikke riktig pasient på rett sted, sier fagutviklingsrådgiver Linn Cecilie Høivang i psykoseseksjon 1.
Flere senger
Stor pågang av pasienter første til at det stadig var overbelegg i de ulike seksjonene. I 2023 utvidet avdelingen med en sengepost til, med 11 senger.
- Etter åpningen av psykosebehandling 4, har vi som mål å ha 85 prosent belegg på alle seksjonene i psykiatrisk avdeling, med unntak av sikkerhetsseksjonene. Dette gjør at vi kan flytte rett pasient til rett sted ut ifra faglige vurderinger, som igjen gir bedre pasientbehandling, sier hun.
Rett pasient på rett sted
For å sikre at pasienter som kommer til psykiatrisk akuttmottak, kommer til riktig seksjon, samles seksjonsledere og avdelingssjef daglig for å gjøre felles vurderinger.
- På den måten har vi hele tiden oversikt over kapasiteten, og kan fordele pasienter ut fra faglige vurderinger og også pleietyngde. Hvis flere pasienter må ha svært tett oppfølging, kan de fordeles på flere seksjoner, sier Snopestad.
Avdelingen har også etablert ukentlige kapasitetsmøter med de tre distriktspsykiatriske sentrene (DPS) og avdeling for rus- og avhengighetsbehandling.
- Vi merker at det er en økt felles forståelse for at vi sammen må se på kapasiteten, så hele klinikken bidrar, sier Snopestad.
En rekke faste møteplasser
Forbedringsarbeidet i avdelingen blir fulgt opp tett. Det er etablert en fast tverrfaglig forbedringsgruppe på avdelingsnivå og et fast nettverk med fagutviklingsrådgivere, avdelingsrådgiver og avdelingssjef. Det er også etablert faste møter mellom behandlerne og avdelingssjefene.
- Det er viktig å få høre hvordan ting fungerer direkte fra medarbeiderne i avdelingen, og om det er noe vi kan gjøre annerledes, sier avdelingssjefen.
Seksjonene har også egne forbedringstavler hvor de kan komme med små og store forbedringsforslag. Og tavlene er flittig i bruk.
- Medarbeiderne er veldig engasjerte, og det kommer stadig nye gode forslag, sier seksjonsleder Anne Lisbeth Hæreid i døgnområdet psykosebehandling 3.
Hun forteller at tilbakemeldingene fra medarbeidere er positive.
- At vi har et stort fokus på pasientflyten, gir medarbeiderne en mindre hektisk arbeidsdag. De opplever at de har mer tid til pasientene, og får brukt faget på en bedre måte. De har også bedre tid til å dokumentere, sier Hæreid.
Økt kompetanse
Et viktig satsningsområde for avdelingen, er å øke kompetansen til alle medarbeidere. Miljøterapi, dokumentasjon, møte med aggresjonsproblematikk (MAP), traumebehandling og selvmordsforebygging, er fagområder medarbeiderne får opplæring i.
- Det har vært viktig for oss å øke den generelle kompetansen. I psykisk helsevern hadde vi en rekke medarbeidere med lang erfaring, men flere av dem var ufaglærte. Vi har derfor gitt tilbud om fagbrev til alle ufaglærte som var fast ansatt, og de fleste har nå tatt fagbrev. Fra 2021 har vi ikke ansatt nye ufaglærte medarbeidere, som ikke går i relevant utdanningsløp, sier avdelingssjefen.