Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Jeg velger SØ

Et godt sted å starte karrieren

- Å jobbe et sted der pasientene blir godt ivaretatt og det satses på systematisk kompetanseheving av oss som jobber her, er viktig for oss, sier de nyansatte psykologene Adrian Lundborg Silva og Hilde Vagstad Eldring som jobber ved DPS Fredrikstad. ​

Ingrid Winsnes Trømborg
Publisert 28.07.2025
Adrian Lundborg Silva og Hilde Vagstad Eldring
Både Adrian og Hilde studerte først biologi, men fant ut underveis at psykologi var det rette. Psykologifaget gir mange muligheter, både klinisk og innenfor forskning, forteller de to nyutdannede psykologene.

Adrian Lundborg Silva og Hilde Vagstad Eldring har møttes før de ble kolleger ved DPS Fredrikstad. Begge to studerte molekylærbiologi ved Blindern sammen, og begge to fant ut at det ikke var helt «tingen» for dem. De ville heller studere psykologi. Adrian tok studiet i Oslo, mens Hilde studerte i Bergen.

- Biologistudiet inneholdt for mye lab-arbeid for meg, og for lite menneskekontakt.  Jeg lærte mye om hvordan kropp og hjerne fungerer, men i biologien manglet det psykologiske. Så jeg tok en beslutning basert på mine interesser og valgte psykologi.  forteller Adrian.

Hilde valgte molekylærbiologi fordi hun ønsket å drive med forskning, men hun fant ut etter halvannet år i biologi-bachelor at hun heller ønsket å gå i en retning der hun fikk jobbe med mennesker.

En utdanning som gir mange muligheter

- Også psykologstudiet har et stort fokus på forskning. Det kan godt hende jeg vil forske etter hvert, men jeg ønsker å få klinisk erfaring først, sier Hilde.

Psykologstudiet inneholder mange fag, både basale emner, fordypning og praksis. Det er noen forskjeller mellom studiet i Oslo og i Bergen.

- Praksisen er viktig, det var den som gjorde meg interessert i å jobbe klinisk, forteller Hilde.

- Læringstilbudet i studiet er veldig bredt, det tar for seg veldig mye. Jeg var veldig interessert i å drive med forskning først, men måtte tenke gjennom hva slags psykolog jeg ville være. Og nå vil jeg gjerne samle klinisk erfaring. Så kan det kanskje bli forskning etter hvert, sier Adrian.  

De er enige om at psykologutdanning åpner mange muligheter.

- Vi kan både forske og jobbe klinisk, og vi kan også gjøre det samtidig. Det er mange karrieremuligheter for oss. Mange psykologer jeg har snakket med har jobbet med mange spennende ting, smiler Adrian. 

Hørt mye bra om arbeidsplassen

Begge to har nylig begynt å jobbe i DPS Fredrikstad. Hilde er knyttet til akutteamet og startet opp i mars, mens Adrian jobber på poliklinikk og hadde sin første arbeidsdag her i februar. Begge bor i Oslo og pendler med tog.

- Det var litt tilfeldig at det ble Fredrikstad og Sykehuset Østfold. Jeg søkte flere forskjellige jobber i høst mens jeg fullførte utdanningen. Jeg hadde en kollega der jeg jobbet som miljøterapeut som kjente til folk som jobber her, og hun hadde hørt at dette var en veldig bra arbeidsplass, forklarer Adrian.

- Jeg hadde lyst til å jobbe med akuttpsykiatri og fikk litt tilfeldig kontakt med akutteamet her. Når teamet også virket framoverlent og engasjert, var det lett å takke ja, sier Hilde.

Balanse i liv og jobb

Hilde Vagstad Eldring
Hilde Vagstad Eldring

Det viktigste for motivasjon og trivsel i jobben, handler om gode rammer og gode kolleger.

- Her er det rom for å være ung og uerfaren, og det er lett å ta kontakt med andre kolleger og spørre om råd. Det er også rom for noen tilpasninger for oss som bor i Oslo.

Verken Hilde eller Adrian synes reiseveien er noe problem. Toget tar bare en time.

- Jeg står opp på samme tid som venner som jobber i Oslo, sier Adrian.

Verken Adrian eller Hilde har barn, men fikk beskjed om at jobben må balanseres med livet ellers.

- Ledelsen her understreket viktigheten av å ha et liv ved siden av jobben, det er stor forståelse for det her, og da går det fint å pendle litt, forteller Hilde. 

Tverrfaglig tilnærming best for pasienten

Hilde synes det er interessant og spennende å jobbe i et tverrfaglig miljø som et akutteam er, med blant annet psykiatriske sykepleiere, vernepleiere, psykiatere og psykologspesialist.

- Kollegene er alltid i nærheten, vi er hele tiden i dialog og jeg får masse tverrfaglig input. Jeg tror også pasienten blir møtt på en best mulig måte når vi tilnærmer oss vedkommende tverrfaglig, med bred og ulik kompetanse, sier hun.

- Jeg er enig med Hilde. Vi jobber også mye i tverrfaglige team på poliklinikken, det er en fordel å ha et tverrfaglig blikk i arbeidet. Det er også en fordel at akutteamet, poliklinikken, BUP og døgnavdelingen ligger i samme bygg, sier Adrian.

Og Hilde legger til:

- Det er veldig fint å kunne gå en etasje opp for å snakke med kollegaene i Fredrikstad når det er behov for det. Akutteamet jobber i hele Østfold, så en ulempe ved samlokaliseringen av teamet kan være at vi mister akkurat den nærheten til de ulike avdelingene. 

Overveldende i starten

Adrian legger ikke skjul på at det er ganske overveldende og mye å sette seg inn i som ny i jobben. En av utfordringene er at det ofte ikke finnes en fasit eller helt klart svar på de problemstillingene psykologene står oppe i.

- En ting er å sette seg inn i prosedyrene og lære hvordan det i teorien skal bli gjort, men samtidig er det ofte ingen fasit.  Mange valg og beslutninger er basert på et klinisk helhetsinntrykk.

Adrian deltar på mange møter hver uke. Det kan være dialogmøter, morgenmøter eller teammøter.

- Det er mye læring i møtene, læringskurven er bratt. Det gjør det veldig spennende å jobbe her. Jeg opplever også at det er et veldig fint arbeidsmiljø, med ivaretagende og inspirerende kollegaer. Som ny opplever jeg at det er rom for å stille spørsmål om alt mulig, og at jeg har blitt veldig godt tatt imot.

- For meg er den første tida ganske overveldende, og samtidig veldig spennende. Det er vel naturlig. Her var det bare å hoppe i det og komme i gang med oppgavene. Jeg må berømme de som jobber her, det er en veldig lav terskel for å spørre om ting. Vi har jo plikt til å vite hva vi gjør, så jeg spør heller en gang for mye enn for lite. Blant annet har jeg ikke brukt Dips Classic før, men kjenner til Dips Arena, så det blir forhåpentligvis lettere nå, sier Hilde. 

Strukturert kompetanseheving

På spørsmål om hva de opplever at avdelingen gjør spesielt bra, trekker Adrian blant annet fram kompetansehevingsarbeidet.

- Her kan du velge forskjellige behandlingsmetoder du vil lære, og du får jevnlig veiledning. Det blir også tilrettelagt slik at du får pasienter med den problematikken behandlingsmetoden egner seg for.  Det er en veldig godt organisert og systematisk kompetanseheving her.

Akutteamet ved DPS Fredrikstad har nylig vært gjennom en samlokalisering med Halden, Moss og Fredrikstad.

- Det har imponert meg at medarbeiderne har klart å både ivareta pasientene på samme høye nivå som tidligere i en krevende situasjon, og at de samtidig klarer også å ta imot oss nyansatte. Jeg synes det gjenspeiler gode holdninger i teamet. Helt ærlig hadde jeg forventet litt mer kaos, smiler Hilde. 

Adrian Lundborg Silva
Adrian Lundborg Silva

Kan ikke få fullrost arbeidsmiljøet

De ferske psykologene får ikke fullrost arbeidsmiljøet de jobber i ved DPS Fredrikstad. Adrian trekker fram de støttende arbeidskollegene som viser gode holdninger både overfor kolleger og pasienter. Hilde opplever også at engasjementet er høyt, både på det menneskelige og faglige plan.

- Det jeg liker aller best, er at alle er så framoverlent for å finne løsninger og styrke den faglige utviklingen, sier hun.

- Når jeg har fortalt om arbeidsplassen til andre, så er det mange som sier at det høres fint ut å jobbe akkurat her, og at det er et godt sted å starte karrieren, smiler Adrian. 

 

Nettverksgrupper er givende

Begge to deltar i klinikkens introduksjonskurs for nyutdannede psykologer. En del av dette kurset er nettverksgrupper der de møter psykologer fra andre deler av sykehuset. Det synes begge er verdifullt.

-  Nettverksgruppene der vi snakker om hvordan vi har det, med en erfaren gruppeleder, det er veldig nyttig, sier Adrian.

- Det er veldig fint å få oversikt over sykehuset, regler og rutiner, men det mest fruktbare er å få et større nettverk på sykehuset, mener Hilde.

Nysgjerrig og lærevillig

Begge to har lyst til å bidra positivt i sitt arbeidsmiljø, og ikke minst fagmiljø.

- Jeg har et ansvar for å bidra med det psykologfaglige perspektivet i de sakene vi står i, vi skal fremme det i samhandling med andre. Jeg har lyst til å være en god støtte for kolleger, bidra til det faglige og et godt arbeidsmiljø, sier Hilde.

- Jeg vil si at nysgjerrigheten og villigheten til å stille spørsmål er en styrke.  Som nyutdannede er vi også ute etter å ta til oss kunnskap og lære fra kollegaene våre, sier Adrian.

Når psykologer har fått sin autorisasjon, starter spesialiseringen. Verken Hilde eller Adrian er sikre på hva de vil velge å fordype seg i.

Fint å jobbe i det offentlige

Spesialiseringen er samlingsbasert med fire samlinger første år. Så velger man spesialiseringsløp og får praksis med veiledning i dette over fire år. Det er 11 spesialiseringsløp å velge mellom. De som flest psykologer velger er «klinisk voksen» og «klinisk barn».

- Nå trives jeg i akuttpsykiatrien, men det kan jo hende jeg velger noe annet når vi har kommet i gang med spesialiseringen. Tiden får vise, sier Hilde.

- Jeg liker å jobbe i det offentlige for her får jeg være med i tverrfaglig teamarbeid. Vi kan fordele saker mellom oss og vi lærer mer av hverandre, tror Adrian.

- Det er godt å jobbe et sted er hjelpen skal være tilgjengelig ved behov, og det motiverer meg, sier Hilde.

- Retten til helsehjelp i det offentlige og at vi har et ansvar om å sørge for at pasientene får god nok oppfølging, gjør jobben veldig meningsfull for meg, avslutter Adrian.

Adrian Lundborg Silva og Hilde Vagstad Eldring
- Arbeidsmiljøet er godt her og vi har engasjerte og støttende kolleger, forteller Hilde Vagstad Eldring og Adrian Lundborg Silva. Begge har begynt å jobbe på DPS Fredrikstad denne våren.