Deler kunnskap på tv-skjermen

Hjerteavdelingen på Kalnes er en av avdelingene som har tatt i bruk tv-skjermen som opplæringskanal mens pasienter er innlagt. - Mer kunnskap om sykdommen, gir pasientene trygghet, sier seksjonsleder Shqipe Aliu.

Anne-Grete Melkerud
Publisert 12.02.2019
Sist oppdatert 10.08.2020
Shqipe Aliu, Bjørg Fjæraa og Beate Megård Bjerke.
Fra venstre: Seksjonsleder Shqipe Aliu, hjelpepleier Bjørg Fjæraa og sykepleier Beate Megård Bjerke. Foto: Eline Gammelsrød

​Timene kan bli lange på sykehus, spesielt når pasientene er på bedringens vei. Da er tv-ene på pasientrommene flittig i bruk, og nå kan pasientene i hjerteavdelingen bruke tv-en til mer enn underholdning.

- Fagpersoner knyttet til avdelingen har laget mye god informasjon som nå er tilgjengelig på pasientrommene. Det er ofte vanskelig å få med seg alt når informasjonen gis muntlig, men nå kan pasientene lese mer om sykdommen når det passer dem selv, sier seksjonslederen.

Kan stille spørsmål

På tv-skjermene kan pasientene lese om ulike hjertesykdommer som hjertesvikt og hjerteinfarkt. Fargerike illustrasjoner viser hjertets oppbygging, hva som skjer når noe svikter og hvordan behandlingen foregår.

- Pasientene vil gjerne ha kunnskap både om sykdommen og behandlingen. De kan finne mye når de søker på nettet, men det gir en trygghet å vite at informasjonen er kvalitetssikret av hjertelegene på sykehuset. Og er det noe pasientene lurer på eller ikke forstår, kan de stille spørsmålene til fagpersoner her, sier Aliu.

Kan forebygge

På tv-skjermene ligger beskrivelse av ulike behandlingsformer. Pasientene kan lese om operasjoner, utblokking, medisiner, og hvordan pacemakere fungerer.
- Vi har også laget god informasjon om hva pasienten selv kan gjøre for å ta vare på hjertet, blant annet med råd om kosthold, sier hun.

Tv-skjerm hjerteavdelingen