LIS2-lege Charlotte Stenkula:
- Det er alltid noen å spørre
- Jeg opplever at det er trygt å være ung og fersk lege her, fordi vi alltid har en mer erfaren å spørre. Det er lett å spørre, og får alltid gode svar. Vi har et godt samarbeid mellom overlegene og LIS, sier Charlotte Stenkula, LIS2.
Siden mars har Charlotte Stenkula hatt sekundær 1-vakt i akuttmottaket. Det innebærer hovedansvar for pasienter som kommer inn i akuttmottaket. Sammen med primærvaktene og LIS 1-legene tar sekundærvakt 1 den endelige avgjørelsen om hva som skal skje videre med de medisinske pasientene som kommer til akuttmottaket på natten.
- I rollen som sekundærvakt 1 har jeg også ansvar for medisinske akutt-team som må etableres når veldig dårlige pasienter kommer inn. Teamet består blant annet av anestesilege, anestesisykepleier, akuttmottakssykepleier, undersøkende lege som er primærvakt og meg som sekundærvakt. Det er sekundærvakt 1 som er teamlege og beslutter om vi skal opprette team.
På nettene kommer det ofte inn veldig syke pasienter. Når teamet samarbeider godt sammen og klarer å redde vedkommende, er det stort.
- Å bidra til å endre folks skjebne, er sterkt. Det å vite at vi har reddet et liv, gjør noe med oss.
Det å ikke stå alene, men være med i team eller et fagmiljø, betyr mye både for mestring og trygghet.
Får ansvar tidlig
Charlotte, som har vokst opp i Bærum, hadde sitt første møte med sykehuset som sommervikar mens hun var medisinsk student. I 2021 begynte hun i turnus etter å ha tatt legestudiet i Krakow og har nå bosatt seg i Fredrikstad.
- Det var nok litt tilfeldig at jeg havnet her i første omgang. Det jeg hadde hørt når jeg søkte meg hit som sommervikar, var at man fikk tidlig ansvar og mulighet til å lære mye her. Det hørtes spennende ut, jeg liker jo litt action, så det gjorde at jeg valgte Østfold. Sykehuset er jo ikke et lite sykehus, og du har alltid noen mer erfarne å konferere med, så selv med mye ansvar, føles det trygt, sier Charlotte.
Stort nok og lite nok
Charlotte er klar på at sykehuset i Østfold er så stort at LIS-legene får kunnskap om mange ulike og sjeldne diagnoser.
- Jeg liker at sykehuset er et akuttsykehus med mange pasienter fordi det gjør at vi får masse viktig erfaring med mye forskjellig. Hadde jeg jobbet på et sykehus i Oslo, hadde oppgavene trolig blitt mye mer spesialisert, mens det på et lite sykehus gir mindre variasjon fordi de ikke har alle fagspesialitetene. Slik jeg ser det er SØ akkurat stort nok til å gi oss masse læring og erfaring, men også lite nok til at vi blir kjent og klarer å ha en viss oversikt.
Samarbeider godt på tvers
Charlotte har som alle LIS, fått jobbe på veldig mange avdelinger, først i kirurgi og etter hvert i medisin.
- Jeg har blitt godt kjent med de fleste fagområdene og synes det er lett å samarbeide med leger og pleiere i andre spesialiteter. Jeg opplever at vi har et godt samarbeid med andre avdelinger.
Sykehuset har mange LIS til enhver tid, og det skjer også sosiale ting for dem.
- Vi har noe vi kaller primærlunsjer og sekundærlunsjer avhengig av hvilken rolle du har. Vi må dele oss i grupper for at vi ikke skal bli for mange. Dessuten er det nyttig å snakke med andre som har samme type rolle som deg selv. Utenfor jobb er det færre felles sosiale aktiviteter, foruten julebord da, så der er det et potensiale.
Får god kontakt med pasientene
Charlotte er sprudlende og utadvendt, og er opptatt av å kommunisere godt med pasientene. Det er også en av hennes styrker.
- Jeg opplever å få god kontakt med pasientene, fordi jeg setter meg ned med dem og bruker litt tid på å forklare hvorfor ting er som de er, og hva som skjer videre. Jeg ser at det har betydning for pasientenes trygghet. Vi lærer litt om hvordan snakke med mennesker på en god måte på studiet, men det kunne nok vært enda mer.
Selv om Charlotte trives godt som LIS i sykehuset, er det også utfordringer.
- Det mest utfordrende er tidvis veldig lange vakter og mange arbeidsoppgaver. Vi har for lite tid til oppgavene. En sekundærvakt på natt får mange spørsmål, og da kan det bli ganske stressende. Jeg må bare ta en ting om gangen, og prøve å finne ut hva som er viktigst å prioritere.
Framover? Sykehuslege definitivt
Allerede som LIS2 skal man kunne velge spesialitet, og Charlotte har valgt gastromedisin. Hun har fått positivt svar derfra.
- Jeg ønsker å spesialisere meg innen gastromedisin fordi det er et fagfelt som interesserer meg, og samtidig har gastromedisin masse praktiske prosedyrer som bidrar til en variert arbeidsdag. Dessuten er det veldig hyggelig å jobbe her. Avdelingen har mange pedagogiske og flinke fagfolk som virkelig brenner for faget sitt, og det smitter over, smiler hun.
- Jeg drømmer om å bli gastrolege, og jeg vil definitivt jobbe på sykehus. Her er det mange kolleger med høy og variert kompetanse. Det er alltid mulighet for diskusjon og ny læring. Sånn som livet ser ut nå, blir jeg værende her, sier Charlotte.
Det som er aller viktigst for trivselen, er gode kolleger som også skaper vennskap utenfor sykehuset. Sosiale tiltak på avdelingen er også viktig for å bygge et godt arbeidsmiljø.