Bli bøssebærer 23. oktober
Overlege Hilde Brun Andersen i infeksjonsmedisinsk avdeling har reist ut på oppdrag for Leger uten grenser til farlige konfliktområder. Nå ber hun deg om å gå årets viktigste søndagstur.
Søndag 23. oktober går årets TV-aksjon av stabelen. Inntektene går i år til Leger uten grenser. Det setter overlege Hilde Brun Andersen i infeksjonsmedisinsk avdeling spesielt stor pris på.
- Jeg har tidligere vært feltarbeider, og vet hvor viktig arbeidet til Leger uten grenser er. I tillegg er bekjempelse av infeksjonssykdommer noe av det pengene skal gå til. Som infeksjonsmedisiner er jeg selvfølgelig spesielt opptatt av det, sier Brun Andersen.
Nå oppfordrer hun alle til å bidra til TV-aksjonen. Både som bøssebærer og giver.
- Å være bøssebærer er årets viktigste søndagstur. I de fleste kommuner er det mulig å melde seg som bøssebærer fram til søndag. I Sarpsborg og Fredrikstad er det i år digitale bøsser. På nettsiden blimed.no kan du se hvordan du kan lage en digital innsamling.
Støtter utvikling av medisiner mot glemte, dødelige sykdommer
I samarbeid med forskningsorganisasjonen DNDi skal deler av TV-aksjonsmidlene også brukes til å utvikle medisiner mot glemte, dødelige sykdommer.
- De glemte og neglisjerte sykdommene rammer den fattige delen av verdens befolkning. Dette er sykdommer som man med stor sannsynlighet kan finne behandling for, men som det likevel ikke forskes på i særlig grad. Rett og slett fordi ingen har økonomisk interesse i å lage medisinene, sier Brun Andersen.
DNDi finansierer forskning på for eksempel sovesyke og denguefeber, og ble stiftet med blant annet prispengene Leger uten grenser fikk sammen med Nobels fredspris i 1999.
Prosjekter i fire land
De innsamlede midlende går for øvrig til prosjekter i fire land; Bangladesh, Den sentralafrikanske republikk, Sierra Leone og Den demokratiske republikken Kongo.
- Bangladesh finner vi nå verdens største flyktningleir, Cox's Bazar. Der bor det over 900 000 Rohingyaer på flukt fra Myanmar. Dette er et eksempel på en av de glemte konfliktene eller katastrofene som Leger uten grenser ønsker å rette søkelyset mot, sier Brun Andersen.
Fem lærerike år
Selv var Hilde Brun Andersen på flere feltoppdrag mellom 2010 og 2015. Hun var i Den demokratiske republikken Kongo, Sør-Sudan, Guinea, Den sentralafrikanske republikk og Afghanistan. Områder det tidvis har vært farlig å oppholde seg grunnet konflikter eller smittsomme sykdommer som Ebola.
- Jeg anbefaler de som har mulighet til å reise ut, å gjøre det. Det har vært veldig lærerikt, og så er det så nært til hva folk ønsker å gjøre når de utdanner seg innen helse. Motivasjonen til å gå på jobb om morgenen er aldri et problem.
Har du ikke muligheten til å bli feltarbeider, har likevel overlegen i infeksjonsmedisin en oppfordring.
- Enkleste måten er å bli bøssebærer eller giver på søndag. Sammen redder vi liv!