- Vi skal være beredt hvis krisen kommer

Sykehuset Østfold nye beredskapssjef Fredrik Femtehjell Friberg ønsker å fremme beredskapskultur i alle ledd i sykehuset.

Anne-Grete Melkerud
Publisert 11.03.2025
En mann som står foran en bygning
Anestesilege Fredrik Femtehjell Friberg er ny beredskapssjef i Sykehuset Østfold.

​- Sykehuset vil satse på beredskap. Jeg ønsker at vi skal være et foregangssykehus på dette feltet. Da trenger vi økt fokus og engasjerte medarbeidere, sier han. 

Tradisjonelt handler beredskap i sykehus om massetilstrømning av pasienter. 
- Dette er vi gode på og vet hvordan vi skal håndtere. Men vi har også andre potensielle beredskapsutfordringer, som for eksempel svikt i IKT og telefoni, teknisk infrastruktur, brann og pandemi. Urolige tider og trusselbildet i Europa gjør også at sykehuset må være bevisst på sin rolle i totalforsvaret, og hvor viktig beredskapen vår er. Vi må være forberedt. Et konkret tiltak for å øke avdelinger og seksjoners fokus på beredskap, er å etablere et nettverk med beredskapsinteresserte som kan bidra med å spre verdifull kunnskap i sykehuset, sier han. 

Må se ut 

Friberg er i dag overlege i anestesiologi, og har erfaring fra prehospitalt arbeid, sykehus og forsvaret.   
- I Afghanistan var jeg involvert i flere masseskadehendelser, og jeg jobbet blant annet med beredskapsplaner for norske baser. Erfaringene derfra understreker hvor viktig jeg mener beredskap er, sier han. 

For å styrke beredskapen i vårt område, er Friberg opptatt av samarbeid.  
- Sykehuset Østfold er en av de viktigste aktørene innen helseberedskapen i Østfold. Dette er en rolle vi må ta på alvor, og vi må jobbe proaktivt for å etablere et tett samarbeid med regionens nødetater, forsvaret, sivilforsvar, frivillige organisasjoner, grenseaktører, storulykkebedrifter, statsforvalter og kommuner. Det viktigste i en alvorlig beredskapssituasjon er at vi kjenner hverandre og kan hjelpe hverandre. 

Styrker teamet 

Beredskapssjefen har med seg beredskapskonsulent Karianne Dahl Lied i teamet. Hun er utdannet helsesekretær og har arbeidet med beredskap i sykehuset siden 2019. 

- Fram til nå har jeg hatt en delt stilling mellom beredskap og akuttmottaket, men nå er jeg beredskapskonsulent i 100 prosent stilling, sier hun. 

Både Friberg og Dahl Lied higer etter å stadig få mer kunnskap de kan bruke i beredskapsarbeidet i sykehuset. Dahl Lied tar studiet operativ kriseledelse, samhandling og kommunikasjon ved siden av jobb. Friberg har allerede en master i katastrofemedisin, og er nå i gang med en master i sikkerhetsledelse ved BI. 

- Beredskap får stadig større oppmerksomhet i landet vårt, det er merkbart helt fra regjeringsnivå, og er stadig viktigere. I sykehuset er ikke begrepet beredskap noe nytt. Men verden forandrer seg, og trusselbildet øker. Da er det viktig at vi alle er mer bevisste, sier han. 

Viktig å øve 

Regelmessige øvelser er ett grep for å trygge medarbeidere på ulike beredskapssituasjoner. Det kan være øvelser for å teste varslingssystemet i hele sykehuset, lokale øvelser hvor døgnområder går gjennom prosedyrer, til fullskalaøvelser hvor sykehuset samarbeider med samvirkeaktører. 

- Å øve på ulike situasjoner er utrolig nyttig, og vi får gode tilbakemeldinger når vi er rundt og bistår under øvelsene, sier Dahl Lied. 

Sykehuset har også et eget beredskapsråd som ledes av administrerende direktør Helge Stene-Johansen. Beredskapsrådet skal ivareta, samordne og administrere ulike områder innenfor beredskapsarbeidet.  

- Det er viktig at alle medarbeidere er kjent med beredskapsplanene i sykehuset, både overordnet beredskapsplan og delplanene for klinikk, avdeling og seksjon. God kjennskap til planene skaper større trygghet når det skjer noe, sier beredskapssjefen. 

Fredrik Femtehjell Friberg og Karianne Dahl Lied

Fredrik Femtehjell Friberg og Karianne Dahl Lied.