Overforbruk av antibiotika ved virusinfeksjoner
Fra 2015 til 2018 ble voksne som var innlagt i Sykehuset Østfold med luftveisinfeksjon på grunn av virus, undersøkt. Funnene vil overlege Sara Foss Debes fortelle om når hun forsvarer sin doktorgrad 12. desember i Oslo.

De siste årene med covid-19 pandemi har vist oss hvilke konsekvenser luftveisvirus kan føre til av både dødsfall og sykdomsbyrde.
- Hvert år rammes vi også av helt vanlige luftveisvirus, hvorav influensavirus estimeres å medføre rundt 9,5 millioner sykehusinnleggelser årlig i den generelle befolkning, sier Debes.
Ulike virus
Sara Foss Debes er overlege i seksjon for genteknologi på Kalnes.
I sin avhandling «Burdens of viral respiratory infection and consumption of antibiotics in Østfold, Norway», har Debes og medarbeidere i etterkant gått gjennom og studert alle innleggelser og behandling av voksne som var innlagt med luftveisinfeksjon på grunn av virus i perioden 2015-2018 ved Sykehuset Østfold.
I 2015-16 var flest pasienter innlagt grunnet humant metapneumovirus, i 2016-17 var influensa A hyppigst, mens innleggelsene i 2017-18 oftest skyldtes influensa B.
- Vi fant at 20 prosent av pasientene fikk antibiotika før sykehusinnleggelsen, til tross for at antibiotika ikke virker ved virusinfeksjon, sier hun.
Respiratorisk Syncytial Virus (RS-virus) var årsaken hos 15 prosent, hvorav de fleste var over 65 år. De fremsto mer allment påvirket ved innleggelse, og flere hadde KOLS eller hjertesvikt enn de som var innlagt på grunn av influensa.
På sykehuset fikk 76 prosent av alle med påvist virusinfeksjon antibiotika, selv om de ikke hadde sikre tegn til bakterieinfeksjon som krevde slik behandling. En mulig forklaring kan være at luftveisinfeksjonen initialt ble antatt å skyldes bakterier basert på røntgenforandringer og høye infeksjonsmarkører.
Nyttige vaksiner
Pasientene som fikk antibiotikabehandling var lengre på sykehus enn de som ikke fikk dette, men til tross for behandling var det ingen forskjell i overlevelse mellom de to gruppene.
- I en tid hvor vi lever med en trussel om stadig økende antibiotikaresistens, er det særdeles viktig at denne behandlingen brukes målrettet til riktig pasientgruppe, noe denne studien viser at ikke alltid er tilfelle.
Studien viser i tillegg at særlig sårbare grupper, som personer over 65 år med kroniske sykdommer, vil ha nytte av vaksine mot både RS-virus og influensa, i tillegg til korona, for å hindre sykehusinnleggelse og død.
Disputerer i Oslo
Sara Foss Debes forsvarer sin doktorgradsavhandling 12. desember klokken 13.15.
Disputas skjer i Store auditorium, Rikshospitalet (B), Sognsvannsveien 20
Public Defence: Sara Foss Debes - Institute of Clinical Medicine (uio.no)