Kartlegging av CD8 T-celleresponser på SARS-CoV-2

Isaac Blaas som er LIS-lege ved kirurgisk avdeling i sykehuset disputerer 6. februar. Hans doktoravhandling gir ny innsikt i naturlige og vaksineinduserte immunresponser på SARS-CoV2 som kan forbedre design av framtidige vaksiner.

Christine Margrethe Melsom Mathiesen
Publisert 30.01.2025
Sist oppdatert 08.04.2025

Den fulle tittelen på Isaac Blaas’ doktorgradsavhandling er: "Kartlegging av CD8 T-celleresponser på SARS-CoV-2 hos konvalesenter (ellers friske individer som har gjennomgått infeksjon) og hos vaksinerte pasienter med lymfekreft som mangler antistoff-responser"  

Bakgrunn for forskningen

Globale vaksinasjonsstrategier har vist en bemerkelsesverdig effektivitet under koronavirus pandemien 2019 (COVID-19), utløst av SARS-CoV-2 viruset. Under pandemiens forløp oppsto imidlertid virusvarianter som unnslipper antistoff-responser utløst av vaksinene.  

Studier viste videre at naturlig infeksjon i kombinasjon med vaksinasjon gir overlegen immunitet i forhold til bare vaksinasjon alene. Siden naturlig infeksjon har muligheten for å gi en bredere immunrespons også fra T-celler som gjenkjenner virale proteinfragmenter som ikke er inkludert i standard vaksiner, ville en kartlegging av T-celle responsen på infeksjon gi viktig innsikt i hvilke deler av viruset som har evnen til å fremkalle sterke responser. 

Fremtidige vaksiner kan inneholde flere, virale proteiner

I avhandlingen fant Isaac Blaas og medarbeidere at blant 123 proteinfragmenter (peptider) i SARS-CoV-2, utløste 29 en respons hos CD8 T-celler i en stor kohort på 83 ellers friske konvalesenter. Blant disse 29 kunne en gruppe på bare ni peptider stimulere en respons hos 83 prosent av den undersøkte befolkningen.  

Bemerkelsesverdig nok kom bare to av ni peptider fra spike-proteinet som brukes i kommersielle vaksiner, noe som tyder på at en bredere vaksinerespons kunne fremkalles fra vaksiner som inkluderer peptider fra et bredere spekter av virale proteiner. Blaas og medarbeidere kunne faktisk demonstrere at virusvarianter ikke har utviklet seg for å unnslippe T-celleimmunitet, og at T-celleresponsene er konservert mot ulike virusvarianter.  

Lymfekreftpasienter bør få vaksiner som gir T-cellerespons

Videre demonstrerte de at hos lymfekreft-pasienter som mangler antistoffrespons mot SARS-CoV-2 vaksinasjon på grunn av kreftbehandling som dreper B celler, var T-celleresponsene på vaksinasjon sammenlignbare med de hos friske kontroller. Dette tyder på at lymfekreft-pasienter har nytte av standard SARS-CoV-2 mRNA vaksiner, men også at disse pasientene kunne få en sterkere beskyttelse hvis de fikk vaksiner som inkorporerer et bredere spekter av virale mål som gir T-cellerespons.  

Konklusjon

Samlet sett gir avhandlingen ny innsikt i naturlige og vaksineinduserte immunresponser på SARS-CoV2 som kan forbedre design av framtidige vaksiner. 

Disputerer i Oslo

Isaac Blaas forsvarer sin doktorgradsavhandling 6. februar 2025.

Disputas skjer i Auditoriet, Forskningsbygget, Radiumhospitalet, Ullernchausseen 70, 0379 Oslo. 

Public defence: Isaac Blaas - Institute of Clinical Medicine