Kan huden brukes til å måle oksygenleveransen?
Liv Kristin Wikslund og medarbeidere har undersøkt om huden kan brukes til å måle oksygenleveransen fra blodet til vevene. Funnene vil hun fortelle om når hun forsvarer sin doktorgrad 16. mai.
Liv Kristin Wikslund er lege og forsker i avdeling for bildediagnostikk i Sykehuset Østfold.
Resultatene i Wikslunds avhandling "Assessments of skin microvascular function and oxygen delivery using Computer Assisted Video Microscopy and Diffuse Reflectance Spectroscopy" tyder på at huden kan brukes til å måle oksygenleveransen fra blodet til vevene.
Metoden kan få stor betydning for tidlig sykdomspåvisning og måling av effekt av behandling for et bredt spekter av sykdommer som affiserer oksygenleveransen, for eksempel lungesvikt, hjertesvikt og alvorlige infeksjoner.
Kombinerer to metoder
For å leve og arbeide trenger celler i kroppen tilførsel av oksygen. Mangel på oksygen kan føre til celledød, organsvikt og død. Oksygen leveres til vevene fra blodlegemene i de minste blodårene i kroppen, kapillærene. Medisinen har ikke hatt pålitelige metoder for å måle funksjonen til kapillærene og deres kapasitet for oksygenleveranse til vevene.
En norskutviklet patentert teknologiplattform (ODI-Tech®) kombinerer to optiske metoder – mikroskopi og spektroskopi – til å undersøke kapillærfunksjon og oksygenleveranse i huden. I sitt doktorgradsarbeid har Wikslund og medarbeidere brukt teknologiplattformen til å studere tilheling av et lite overfladisk kutt i huden hos friske frivillige.
Hun fant økning i kapillærsirkulasjonen med økt oksygenleveranse til produksjon av nye hudceller og tilheling av såret. Teknologiplattformen var lett å bruke og ga nøyaktige måletall uten sideeffekter. Resultatene av dette arbeidet ble publisert i tre artikler.
Kan ha stor nytteverdi
Hennes fjerde artikkel ble gjennomført i et samarbeid mellom Wikslunds norske forskergruppe ved UiO og klinikere ved Massachussets General Hospital, Harvard-universitetet i Boston, USA. Førti pasienter med COVID-19 ble undersøkt med ODI-Tech®. Resultatene viser at metoden målte redusert oksygenleveranse fra hudens kapillærer, og mangel på oksygen i hudvevet hos pasientene.
Funnene kan bidra til forklare mekanismen ved «long-Covid» symptomer. Videre indikerer funnene at metoden kan ha en stor nytteverdi for sykdomspåvising og tilpasning av behandling av sykdommer som lungesvikt, hjertesvikt og for tidlig fødte, som gir redusert oksygenleveranse.
Disputerer i Oslo
Liv Kristin Wikslund forsvarer sin doktorgradsavhandling 16. mai 2024.
Disputas skjer i seminarrom 2 (B2.U002), Rikshospitalet B, Sognsvannsveien 20.
Public Defence: Liv Kristin Wikslund - Institute of Clinical Medicine (uio.no)