Doktorgrad på blodfortynnende behandling ved hjerteflimmer

Sykehuset Østfolds overlege og forsker Ole-Christian Walter Rutherford forsvarer torsdag 17. februar doktorgradsavhandlingen på hjerteflimmer og tryggere blodfortynnende behandling.

Publisert 16.02.2022
Sist oppdatert 08.04.2025
Ole-Christian Rutherford

Helt siden 2017 har Rutherford som er overlege i hjertemedisin forsket på nasjonale helseregistere. Torsdag 17. februar er det klart for disputas ved Det medisinske fakultet (UiO), hvor Ole-Christian Rutherford forsvarer sin doktorgradavhandling "Effectiveness and safety of oral anticoagulants for atrial fibrillation in the era of NOACs - Studies using Norwegian nationwide registries". Disputas blir også mulig å se på storskjerm i fagbiblioteket på Sykehuset Østfold Kalnes.

Prøveforelesning 17. februar 2022:

https://www.med.uio.no/klinmed/english/research/news-and-events/events/trial-lectures/2022/rutherford-ole-christian.html

Disputas 17. februar 2022:

https://www.med.uio.no/klinmed/english/research/news-and-events/events/disputations/2022/rutherford-ole-christian.html

Undersøkt risikofaktorer

Atrieflimmer (hjerteflimmer) er den vanligste hjerteflimmerforstyrrelsen, og rammer mellom 150.000 og 200.000 nordmenn.
Rutherford har jobbet i sykehuset i 15 år, er spesialist i indremedisin og jobber som overlege i hjerteavdelingen på sykehuset.

I 2017 gikk han i gang med doktorgradsprogrammet på Universitetet i Oslo, og har gjennomgått norske nasjonale helseregistere.


Les også: Vil gjøre det enklere å forhindre blødninger hos hjertepasienter

Sammen med medarbeidere har han undersøkt hvilke faktorer som øker risiko for blødning mest, og laget en enkel kalkulator som leger kan bruke når de skriver ut blodfortynnende midler.

Atrieflimmer er særlig utbredt blant eldre, og gir betydelig forhøyet risiko for hjerneslag og dobler risiko for død av alle årsaker. 
Riktig blodfortynnende behandling er svært viktig for å forhindre hjerneslag, og Rutherford skriver i sitt populærvitenskapelige sammendrag om nye preparater som har kommet på markedet. Pradaxa, Xarelto, Eliquis og Lixiana er fire alternativter til Marevan, og selv om midlene effektivt forhindrer hjerneslag vil all bldofortynnende behandling øke risiko for blødninger kraftig.

Viktige forskjeller

Rutherford og hans medarbeidere har også gjort sammenlikninger mellom alle tilgjengelige blodfortynnende midler, for å se hvilke som var mest effektive. De fant viktige forskjeller mellom medikamentene, som kan være av betydning for hvilket preparat og dose lege anbefaler pasienter å bruke, særlig blant eldre og sårbare pasienter.

- Atrieflimmer kan få alvorlige konsekvenser, og det er kjempeviktig at vi leger prøver å finne rett preparat og rett dose til hver enkelt pasient, sier Rutherford.