- Vi trenger nye medikamenter
- Det er nå tid for å utvikle nye medikamenter som i større grad kan påvirke de mange ulike mekanismene som kan bremse eller stoppe epilepsiutvikling, sier Monika Mochol overlege og spesialist i nevrologi.
21. november forsvarer Mochol doktorgradsavhandlingen «Interactions between epilepsy, antiseizure medication and the immune system». Mochol disputerer ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo.
Dagens epilepsibehandling er basert på kunnskap om at epileptiske anfall har sin opprinnelse i nervecellene, derfor er anfallsforebyggende medikamenter rettet mot nervecellene i hjernen.
En tredjedel av pasientene opplever ikke god nok effekt av behandlingen
- Nyere forskning viser at det er mer enn nervecellene som påvirker anfallsutviklingen, sier hun.
Akutt og kronisk fase
Nyere forskning har i hovedsak tatt for seg epilepsi i akutt fase, der nevroinflammasjon, aktivering av astrocytter, som er en av de tre hovedtypene av gliaceller i sentralnervesystemet, og forstyrrelser i blod-hjerne barrieren har vært hovedtema i forskningen.
I sitt doktorgradsarbeid har Monika Mochol og medarbeidere vist at det er tilstedeværelse av kronisk inflammasjon og aktivering av astrocyttene også hos pasienter med kronisk epilepsi i motsetning til kontrollgruppen.
Viktige funn
Dette er viktige funn som kan forklare hvorfor en del av pasientene kan oppleve forverring av anfallssituasjon og dårlig effekt av behandling over tid.
- Selv om anfallsforbyggende medisiner som brukes i dag, kan påvirke det immunologiske systemet, trenger vi nye medikamenter som i større grad kan påvirke de mange ulike mekanismer inkludert inflammasjon. Nye medikamenter som kan bremse eller stoppe epilepsiutvikling, sier hun.
Disputerer i Oslo
Monika Mochol forsvarer sin doktorgradsavhandling 21. november 2023.
Disputas skjer i Runde auditorium, Domus Medica, Sognsvannsveien 9
Public Defence: Monika Mochol - Institute of Clinical Medicine (uio.no)