Episode 14: Lystgass i behandling av barn

Mange barn og unge gruer seg til inngrep og undersøkelser på sykehuset. - Ved å bruke lystgass blir barnas angst og ubehag dempet og de får en bedre opplevelse, opplyser barnesykepleier Cathrine Iversen som var med på å innføre bruken av lystgass på barne- og ungdomsklinikken.

Cecilie Sommer-Mathiesen
Publisert 01.07.2022

​​Fra 2013 har barne- og ungdomsklinikken i Sykehuset Østfold tilbudt lystgass til barn som skal gjennom ulike sykehusprosedyrer.

Cathrine Iversen

Siden har flere avdelinger tatt i bruk denne behandlingen.

Lystgass er en usynlig medisinsk gass som er beroligende, litt søvndyssende og har en  smertedempende effekt. Det er et godt alternativ for barn og unge som skal gjennom ulike prosedyrer.

- Vi bruker en blanding som heter Livopan som er halvparten lystgass og halvparten oksygen, og det tilbys til barn fra 4 år og oppover, sier barnesykepleier og fagutviklingsrådgiver Cathrine Iversen. 

Men hva synes barna da, om det å bruke lystgass? 

- Jeg slutter aldri å bli rørt over å se livredde barn komme inn på sykehuset og så få lystgass og ende opp med å være rolig og avslappet under hele prosedyren, sier Iversen. som har jobbet i Sykehuset Østfold i 26 år. 

Cathrine Iversen forteller om bruk av lystgass på barn i denne podkastepisoden

Cathrine Iversen

Hvordan fungerer egentlig lystgassbehandling på barn? Hvilke fordeler ser vi, og hvordan opplever helsepersonell, pasienter og pårørende lystgassbehandling? Det forteller Cathrine Iversen mer om denne podkastepisoden.

- Det vi opplever på barne- og ungdomsklinikker rundt om i landet er at det er krevende for barn og unge å være på sykehus. De må utføre prosedyrer som oppleves skremmende og smertefulle, og vi får dessverre ikke unngått å utføre disse prosedyrene fordi det er viktig for behandling og utredning. 

Mange som jobber med barn har opplevd tunge situasjoner hvor de dessverre må holde barn i prosedyrer.

Heldigvis har det de senere årene har det vært økt fokus på tvang mot barn, og i dag vet vi at barn tar med seg de dårlige opplevelsene. Hvis andre ikke medisinske triks fungerer, kan lystgassbehandling være et alternativ.

Lystgass illustrasjonsbilde

Barnet får selv være med på å velge hvilken lukt de vil fargeleke masken med.