Stomiutstyr

Stomiutstyr er som klær, det som passer for en passer kanskje ikke for andre. Derfor må vi vurdere hva det rette utstyret for den enkelte kan være. Det betyr å ta stilling til brukeren ønsker, utstyrets brukervennligheten, stomitype og hva stomien produserer, stomiens fasong og plassering, fasongen på magen og hudtype.

Det finnes forskjellige produsenter av stomiutstyr og alle benytter seg av egne design og oppskrift på utstyr og kleber. Det er et stort utvalg av stomiprodukter som har forskjellige egenskaper som kan bli tilpasset den enkeltes behov.

 

Hensikt

Hensikten med dette avsnittet er å informere om forskjellige typer stomiprodukter som har som formål å samle opp det som kommer fra stomien, holde tett rundt stomien, forhindre lekkasjer og forebygger hudproblemer.

 

Alle bilder: Helse Bergen

To hovedgrupper stomiposer

Stomisystemet kan enten være et éndelt system der pose og plate er sveiset sammen til en enhet, eller et todelt system der hudplaten er adskilt fra posen. På det todelte systemet fester man pose og plate sammen enten ved hjelp av en klebekobling eller en ringkobling.

Det endelte systemet legger seg ofte litt flatere mot magen, og gjør mindre av seg enn et todelt system.

Stomiytstyr

 

Stomiutstyr

Det todelte systemet gjør at posene kan bli skiftet uavhengig av platen. Sammenkoblingen er litt stiv og kan være med på å gi støtte rundt stomien. Mange opplever at det er lettere å se hvordan de skal feste platen på huden, da posen på et todelt system ikke kommer i veien for innsynet til stomiområdet.  

Hudplaten blir klebet på huden rundt stomien. Formålet med platen er å beskytte huden mot det som kommer fra stomien, og gi feste for stomiposen. Platene får man i forskjellige størrelser og fasonger for at de skal kunne passe rundt enhver stomi. Platen skal klebe godt til huden uten å skape irritasjon, og den skal absorbere fukt og holde huden tørr.

En gruppe hudplater i forskjellige farger

Platen kan komme som en plate som kan klippes opp. Denne platen klipper man til i akkurat den fasong og størrelse som stomien krever. Hvis man har en rund stomi, kan man få ferdig stansede plater der hullet allerede er klippet ut. Man kan også få plater som kan modellere hullet til passelig størrelse. Noen plater kommer med myk og fleksibel tapekant ytterst. Platene kan ha enda flere forskjellige utforminger beregnet for ulike behov:

Flat plate

Passer best der stomien er over hudnivå og huden rundt er glatt og slett.

Konveks plate

Platen buer innover og er formet som en «suppeskål». Formålet med dette er å presse huden rundt stomien ned. Stomien vil da komme lenger frem hvis den er i eller under hudnivå. Den konvekse platen bidrar også til å flate ut folder, løs hud og søkk rundt stomien. Platene får man med forskjellig dybde og stivhet.  

Konkav plate

Platen buer utover og er beregnet til de som har kulemage eller stomibrokk. Platen legger seg rundt magens krumning og reduserer folder og kanaler.  

Stomiposen samler opp det som kommer fra stomien og kan enten bli tømt eller tatt av med innholdet i. De kommer i forskjellige størrelser og fasonger:

En gruppe forskjellige stomiposer

 

En gruppe stomiposer

Stomiposer kommer som lukkede poser. Disse kan man ikke tømme og de må bli tatt av som en enhet. Denne typen passer best dersom man har fast konsistens på avføringen.

Stomiposer kommer også i varianter som kan tømmes («tømbare»). Disse kan man åpne og lukke i bunnen ved hjelp av en borrelås i nedre posekant. Denne typen passer for de som har løs konsistens på avføringen, slik at den lett lar seg tømme ut.

Til stomier som leder urin, urostomi, må man bruke spesielle stomiposer,  urostomiposer. Disse har en tilbakeslagsventil på innsiden for å hindre at urinen blir liggende rundt stomien. Posen har en tømmeanordning i bunnen. På denne tømmeanordningen er det mulig å koble på en større oppsamlingspose for eksempel til bruk om natten.

«High output-poser» er stomiposer som rommer større mengde enn vanlige poser. Disse posene kommer også med en tømmeanordning der det er mulig å koble på en større oppsamlingspose.

De fleste stomiposene som skal samle opp avføring, har et kullfilter for å filtrere ut tarmgassen fra posen.

Det følger ofte med klistremerker i esken til disse stomiposene. Klistremerkene er beregnet til å klebe over filteret for å holde det tørt når man bader. Da unngår man at filteret blir fuktig og får redusert funksjon. Klistrelappen kan også være til hjelp hvis stomiposen kleber seg inntil stomien på grunn av vakuum i posen. Ved behov for å observere at det kommer tarmgass i stomiposen, kan man bruke klistrelappen til å tette kullfilteret, for eksempel etter operasjonen.

klistremerker
Klistremerker

 

Et filter
Filteret sitter i øvre del av stomiposen

 

Stomi tilleggsutstyr

I tillegg til pose og plate kan man få diverse tilleggsutstyr.

For å gjøre et stomistell lettest mulig, blir det anbefalt det å bruke minst mulig tilleggsutstyr med mindre man har et konkret behov for det.

Pasta blir benyttet som en ekstra tetning for å forhindre at innholdet fra stomien skal komme under stomiplaten. Pasta kan jevne ut folder, søkk og andre ujevnheter. Den kan bli lagt direkte på huden eller på baksiden av stomiplaten. De fleste pastaene er laget av en hydrokolloid masse, men det finnes også silikonbaserte varianter. Pastaen blir skiftet samtidig som man skifter platen.

Pasta kommer i forskjellige varianter:

Tubepasta

tubepasta
Denne pastaen er bløt slik at den lett fyller seg ned i folder og søkk. Den kommer med og uten alkohol. Den med alkohol stivner etter påføring.

Formbar pasta i strimler

Denne har en konsistens som «modeller kit». Bruk så mye du trenger av strimmelen og form den med fingrene etter ønske.

Formbar pasta i strimler.

Tetningsringer

Tetningsringer
Disse finnes i forskjellig bredde, diameter, elastisitet, tykkelse eller konveksitet. De kan legges rundt stomien eller bakpå stomiplaten rundt det tilklippede hullet. Man kan benytte hele eller kun biter av tetningsringen.  
 

Stomipulver

Stomipulver kan absorbere fuktighet fra sår hud i stomiområdet. Når pulveret har trukket til seg fuktigheten, bidrar dette til at stomiplaten kan få bedre feste.

Pulveret drysses forsiktig over den såre huden. Det er viktig å blåse eller tørke bort overflødig pulver som ikke har festet seg. Hvis stomipulveret blir liggende på tørr og hel hud vil dette gi dårligere feste for platen!

Dette er et smalt elastisk belte som man fester på beltefesteørene/hempene på stomiutstyret for å holde stomiutstyret bedre inntil kroppen. Beltet er godt egnet dersom platen løsner lett fra huden, eller for at platen skal få bedre kontakt med stomiområdet. Endelt utstyr med flat plate har ikke beltefesteører og stomibelte kan derfor ikke bli brukt med dette utstyret.

Stomibelte

Dette er et bredt elastisk magebelte som en kan benytte for å forebygge brokk, eller for å holde inne et allerede oppstått brokk. Det kommer i mange varianter med ulik høyde, farge, stoff, elastisitet og tykkelse. Noen kommer med ferdig hull, andre kan man klippe hull i. Hullet skal forhindre press på stomien og stomiposen. Beltet må bli tilpasset individuelt. Det kan man få hjelp til ved å ta kontakt med en stomi- og kontinenssykepleier.

Brokkbelte krever egen resept. Reseptkode 5050901 «Belte til kompresjon».

Stomibelte

Klebefjerner bidrar til å løsne stomiplaten skånsomt fra huden. Dette forebygger hudskader ved gjentatte plateskift, tar vekk kleberester og gjør skift mindre vondt. Klebefjerner kommer som spray eller våtserviett.

Bruk: Påfør et par spray mellom plate og hud og la dette virke noen sekunder slik at platen får anledning til å løsne. Eventuelt gjenta ved behov.

Klebefjerner

Dette er biter av hydrokolloid plate som blir brukt for å forhindre at platen løsner fra utsiden. De blir klebet på i ytterkanten av platen der det er behov for at platen fester bedre på huden.

Obs! Disse kleber godt og kan kamuflere at tarminnhold eller urin har kommet inn under stomiplaten og kan i slike tilfeller medføre sår hud.

Krever egen resept. Reseptkode 5050907 «Plateforlenger».

Elastisk tape/plateforlenger

 

Dette er en væske som danner en gjennomsiktig hinne/barriere på huden. Hinnen beskytter huden mot kroppsvæsker eller skader som kan oppstå ved feil fjerning av stomiplaten. Den kommer som serviett, skumapplikator eller spray. Hudfilm skal bli penslet på ren og tørr hud rundt stomien. Hudfilmen skal tørke før en setter på stomitustyret. Den svir ikke, tørker på sekunder og skal ikke påvirke platens klebeevne. Den blir gradvis slitt vekk når stomiplaten blir fjernet. Overforbruk av hudfilm er ikke uvanlig. Diskuter med stomi- og kontinenssykepleier om behovet er til stede.

Krever egen resept. Reseptkode 5050902 «Hudfilm»

Hudfilm

Dette er krem som forebygger tørr og irritert hud under stomiplaten og har en fuktighetsgivende effekt. Den gir en langtidsvirkende barriere som beskytter huden mot stomiinnholdet og tørrhet på grunn av fjerning av stomiplate. Bruk den ved å massere en liten mengde krem inn i huden av og til. Den blir absorbert raskt og overskytende krem må bli tørket helt bort for å unngå å påvirke stomiplatens klebeevne.

Barrierekrem

Dette er flasker med dråper eller sprayer som kan bli brukt i stomiposen. Lukthemmere kan være med på å nøytralisere lukt fra avføring og urin, og dermed redusere lukt ved skift og tømming av stomiposen.  

Disse kommer med og uten parfyme.

Luktfjerner/lukthemmer

Dette er et flytende middel som man kan helle eller dryppe i stomiposen. Det skal nøytralisere lukt og smøre posens innside. Middelet skal få stomiinnholdet til å gli ned i posen og ikke bli liggende rundt stomien. Smørende deodorant gjør det også lettere å tømme posen. Ved bruk av tømbare poser må man tilsette ny dose etter hver tømming.

En gruppe flasker

Disse er hudvennlige produkt av hydrokolloid materiale, som kan bil brukt under stomiplaten. De blir som oftest brukt hvis huden er sår, og da i kombinasjon med andre sårbandasjer.  Stomiplaten fester seg godt oppå dette materialet.

Hudbeskyttelsesplater

Dette er små poser med geldannende granulater.

De små posene skal man legge som de er inn i stomiposen. Når disse kommer i kontakt med fukt, blir de oppløst og granulatene aktiveres. Granulatene trekker til seg væsken i løst tarminnhold og gjør det fastere. Enkelte typer inneholder også kull og er da lukthemmende.

Superabsorbenter kan være med på å øke diskresjon rundt det å ha stomi, ved å forhindre skvulpelyder og kan være med på å redusere risiko for lekkasje.

Superabsorbenter

Dette er et skåleformet skjold laget av hardplast. Det skal beskytte stomien mot uønsket støt/slag/press, og er velegnet ved blant annet trening og sport.

Skjoldet består av to deler, et mykt underlag som man fester bak stomiposen og et beskyttelsesskjold som blir festet til underlaget med borrelås. Bruk gjerne et fikseringsbelte sammen med skjoldet for å holde det godt på plass. Det kommer i flere størrelser.

Stomiskjold blir ikke dekket på blå resept.

Stomiskjold

Stomikrage skal bidra til å forhindre lekkasje. Hvis stomien er flat kan kragen bidra til å lede tarminnholdet/ urinen inn i posen og forhindre at det kommer noe inn under platen. Dersom stomien har en viss høyde skal kragen slutte tett rundt stomien og forhindre at tarminnholdet/ urinen kommer i kontakt med platekanten og bløter denne opp. Kragen kan blir brukt til alle stomityper, men stomien bør helst være rund. Den kommer i flere forskjellige størrelser.

Stomikrage
Stomikrage

Stomiposetrekk trer man over stomiposen. Trekket beskytter huden som stomiposen ligger i kontakt med. Trekket kan da forhindre klamhet og sårdannelse. Det kan også bidra til å trekke til seg litt fuktighet ved en lekkasje og dermed beskytte klærne. Stomitrekket kommer med og uten åpning i underkant. Du kan få posetrekk som du bli tilpasse hullet selv og det finnes også ferdig tilpasset posetrekk til forskjellige typer stomibandasjer. Trekket har hovedsakelig en estetisk funksjon da de fleste stomiposene kommer med stofftrekk. Det er anbefalt å vaske og skifte trekket jevnlig.

Overtrekksposene blir laget i bomull, lycra og ull. Ensfargede hvite og svarte overtrekksposer blir dekket på stomiresepten § 501.

Stomiposetrekk

Anskaffelse av stomiutstyr

Blå resept

Stomiutstyr får man på «blå resept». Dette er en resept på medisinsk utstyr hvor utgiftene blir dekket enten delvis eller fullstendig av folketrygden. Resepten er gyldig i maks ett år.

HELFO godkjenner medisinsk forbruksmateriell, og utgir en liste med oversikt over forhåndsgodkjente stomiprodukter på blå resept. (Jf. blåreseptforskriften § 5 punkt 5). Noen stomiprodukter krever en egen resept i tillegg til hovedresepten for å få disse på refusjon.

Man betaler kun en egenandel hvert kvartal frem til man har oppnådd frikort. Reseptene utløser en egenandel på maks 520 kroner per januar 2024. Det kan være lurt å ha alle reseptene på samme dato, da det ellers blir flere egenandeler.

Bandagist/apotek

Et apotek er et utsalgssted for legemidler og utlevering av medisinsk forbruksmateriell og næringsmidler på resept. Et apotek skal også kunne, sammen med pasienten, finne de produktene som er best tilpasset pasientens behov og veilede om bruken av dem.

En bandagist er en butikk som selger ulike helseprodukter og som har stort fokus på veiledning og tilpassing av produkter til kunder. De er offentlig godkjent til å levere ut hjelpemidler og produkter på blå resept. En bandagist har mer enn bare bandasjemateriell og blåreseptprodukter. I butikken kan du finne alt fra ulike hjelpemidler for en enklere hverdag til klær som for eksempel badetøy/undertøy til de med stomier.

Noen apotek og bandagister leverer stomiprodukter hjem.

Tips

  • Hvis man planlegger en konsultasjon hos stomi- og kontinenssykepleier, kan det være lurt å avvente med å bestille nytt utstyr inntil en har vært til konsultasjonen.
  • Bestill nytt utstyr før det er helt tomt. Det er anbefalt å alltid ha utstyr for 30 dager hjemme. Husk å beregne at apotek/bandagist kan trenge 1–2 ukers leveringstid på stomiutstyr da det ofte blir sendt fra et større varelager.
  • Man bør ikke gå til anskaffelse av for store mengder stomiutstyr. Det tar opp plass, feil oppbevaring kan forringe kvaliteten og i tillegg har utstyret holdbarhetsdato.
  • Hvis du er på utenlandsreise og tar med for lite utstyr eller et uhell skjer, kan du kjøpe stomiutstyr og søke om å få regningen refundert fra HELFO.
  • Noen ganger er pasientene helt avhengig av akkurat det utstyret de har funnet ut fungerer for dem. Da bør du ta dette utstyret med deg ved sykehusbesøk. Det er anbefalt å skrive inn benevnelsen på stomiutstyret i kjernejournalen, eller ta bilde av utstyret/etiketten på esken med stomiutstyr og ha det lagret på telefonen.
Sist oppdatert 01.11.2024