Sykehuset Østfold er en IA-bedrift. IA er forkortelsen for "inkluderende arbeidsliv" og stammer fra intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv som er inngått mellom partene i arbeidslivet og regjeringen. IA-avtalens overordnete mål er blant annet å forebygge samt redusere sykefravær, styrke jobbnærværet og bedre arbeidsmiljøet.
Alt fravær skal rapporteres til nærmeste leder med en gang, og fortrinnsvis før arbeidsdagens begynnelse. Du har selv ansvar for å holde arbeidsgiver oppdatert på hvor lenge du blir borte fra arbeid. Lærlinger har rett til lønn under sykdom fram til kontraktsforholdet opphører på lik linje med øvrige medarbeider i Sykehuset Østfold.
Du kan ha rett til sykepenger når:
- Du er medlem av folketrygden (og er under 70 år)
- Grunnen til at du ikke kan jobbe, er at du selv er syk eller skadet
- Melder fra til arbeidsgiver om sykefraværet første hele fraværsdag
Når kan du bruke egenmelding?
- Når du har vært ansatt i to måneder
- Når du er borte fra arbeid minst en hel dag
- Du kan benytte egenmelding for en dag eller opptil åtte sammenhengende dager av gangen, men totalt 24 egenmeldingsdager i løpet av en tolv måneders periode.
Når kan du bruke sykmelding?
- Fra første arbeidsdag
- Arbeidstakere i Sykehuset Østfold har rett full lønn under sykefravær fra første dag stillingen er tiltrådt. Dette følger av overenskomstens sosiale bestemmelser pkt 1.2.
- Når du er borte fra arbeid minst en hel dag eller er delvis arbeidsufør
- Når du har vært borte hele egenmeldingsperioden (syk utover åtte dager)
I personalhåndboken kan du finne mer informasjon om sykefraværsoppfølging, klikk her.
Barns sykdom
For å ha rett på omsorgspenger må arbeidstaker ha vært i arbeid eller ha mottatt ytelser til livsopphold i minst 4 uker umiddelbart før fraværet. Arbeidstaker får slike rettigheter overfor nåværende arbeidsgiver når arbeidsforholdet har vart i minst 4 uker. Er ikke opptjeningstiden oppnådd, kan arbeidstaker ha rett på omsorgspenger fra NAV.
Virksomheten betaler full lønn ved barns sykdom, forutsatt at lovens vilkår er oppfylt.
Læretiden kan avbrytes eller settes på pause med permisjon på grunn av for eksempel lengre sykefravær, fødselspermisjoner, militærtjeneste og lignende. Permisjonen må godkjennes av fylkeskommunen ved yrkesopplæringsnemnda og lærlingens arbeidsgiver.