Lærling
Å være lærling betyr at du utdanner deg til et yrke ved å jobbe i en bedrift.
Som lærling er du under opplæring samtidig som du er arbeidstaker. I begynnelsen av læretiden går det meste av tiden med til opplæring, men etter hvert deltar du i de vanlige arbeidsoppgavene på arbeidsplassen. Du har samme rettigheter og plikter som andre ansatte i bedriften, men har også krav på opplæring etter læreplanen i faget.
OKViken (Opplæringskontor for offentlig sektor)
Sykehuset Østfold er en av medlemsbedriftene i OKViken. OKViken er en servicebedrift som skal ivareta medlemsbedriftene og lærlinger gjennom hele læretiden og frem til fagbrev. OKViken utfører saksbehandling som omfatter læreforholdet, har regelmessige oppfølgingsmøter med lærling og lærested, tilbyr instruktøropplæring, samt melder opp lærlingen til fagprøve.
Opplæringskontoret er et bindeledd mellom lærling og bedrift, og bistår for å gi lærlingen og bedriften best mulig utbytte av læretiden.
Spesielt for deg som er lærling i helsearbeiderfag
Lærlinger i helsearbeiderfaget er fra august 2024 tilknyttet sykehusets lærlingekontor. Dette kontoret har det samme ansvaret som OKViken.
Ditt læreløp, 2 års læretid
Første året:
Da er du på din hovedseksjon.
Andre året:
Her er året delt opp i tre. Fra september til desember og fra desember til februar er du på rotering mellom to seksjoner. De siste seks månedene er du tilbake på hovedseksjonen og det er der du tar fagprøven.
Lærebedrift (Arbeidsgiver)
Sykehuset Østfold er godkjent som lærebedrift og tilbyr læreplasser i flere fag. Sykehuset tar imot cirka 35 nye lærlinger i løpet av året (2023). I snitt har Sykehuset Østfold totalt 100 lærlinger (2023). Det er Sykehuset Østfold som har ansvaret for å følge opp lærlingen, både faglig og sosialt.
I Sykehuset Østfold får hver lærling oppnevnt minst en veileder/instruktør og en faglig leder.
Veileder/Instruktør
Veileder er den som følger opp og hjelper deg i det daglige arbeidet. I tillegg kan veileder gi deg opplæring i en eller flere arbeidsoppgaver i det daglige, gir deg tilbakemelding på utført arbeid og hjelper deg med gjennomføring av arbeidsoppgaver.
Veileder er din nærmeste støttespiller og skal sammen med faglig leder sørge for at du som lærling får den opplæring du har krav på. Sammen med veileder skal dere sørge for at du har en intern plan for opplæringen. Den interne planen er en tydeliggjøring av hvordan lærebedriften planlegger å ivareta læreplanens innhold i opplæringen. Å ha en gjennomarbeidet intern plan, gjør det mye enklere for deg som lærling å utføre et godt arbeid.
Du skal få systematisk tilbakemelding, veiledning og vurdering om din sosiale og faglige utvikling. Dette betyr at du skal få regelmessig veiledning. I tillegg skal det hvert halvår gjennomføres, og gis, en skriftlig vurdering til lærling.
Faglig leder
Alle opplæringsbedrifter er pliktige til å ha en faglig kvalifisert leder som er ansvarlig for opplæringen i bedriften. Faglig leder skriver under på lærekontrakter, og har det overordnede ansvaret for at lærlingen får opplæringen hun eller han har krav på.