Hør om banebrytende forskning

I den nyeste episoden av podkasten "Folk & fag", forteller Ivar Goksøyr og Inger-Tove Jentoft Van De Vooren om bruk av MDMA i behandling av depresjon og posttraumatisk stresslidelse.

Publisert 25.04.2022
Ivar Goksøyr og Inger-Tove J. Van De Vooren
Ivar Goksøyr og Inger-Tove Jentoft Van De Vooren.

Å​ gjennomføre kliniske studier generelt, er ganske vanskelig, og det måtte flere år til før godkjenningen til MDMA-studien kom på plass.
MDMA-assistert psykoterapi startet opp høsten 2018. MDMA-studien er eid fra USA, og det skulle gjøres en europeisk studie på MDMA-assistert psykoterapi for personer med posttraumatisk stresslidelse. Det måtte en del runder til før godkjenningen kom på plass.

Hvordan gjennomføres denne typen behandling? I den nye episoden av podkasten Folk 6 fag, forteller forskningskoordinator Inger-Tove Jentoft Van De Vooren og MDMA-teraput Ivar Goksøyr mer om hvordan de bruker MDMA i behandling av depresjon og posttraumatisk stresslidelse.

- Vi er de som har fått godkjent det første studiet på psykedelisk stoff noensinne, så vi kan trygt si dette er banebrytende, sier Goksøyr.

Inger-Tove Jentoft Van De Vooren er utdannet sykepleier, og har jobbet i sykehuset i 19 år. De siste fire og et halvt årene har hun vært forskningskoordinator ved DPS nordre.

- Jeg var med å starte opp psykforsk, innovativ behandlingsforskning som er et tverrfaglig team som jobber med forskning, nye behandlingsformer, innovasjon, sier Van De Vooren.

Episoden kan du høre på Spotify, Apple podcasts og andre steder hvor du finner podkast, og du kan også lese mer og høre podkastene på sykehusets nettside.

Det er fag- og kompetanseavdelingen i samarbeid med kommunikasjonsavdelingen som utgjør podkast-redaksjonen. Målet er å by på innhold som er spennende, interessant og lærerrikt for både egne medarbeidere og befolkningen.